Prvo Ustavni sud, pa referendum

Poslanik DSS Marko Jakšić kaže da Ustavni sud Srbije treba da se izjasni o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pre raspisivanja referenduma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

15:07

Default images

Prema njegovim rečima, taj zahtev je u Deklaraciji Sabora srpskog naroda, koja je usvojena na skupu u Kosovskoj Mitrovici prošle nedelje.

"U tački broj tri Deklaracije, koju smo usvojili u prisustvu nekih 20.000 ljudi, stoji naš zahtev da pre referenduma briselski sporazum ide na ocenu Ustavnog suda", rekao je Jakšić.

On je dodao da izjava predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića da održavanje referenduma ne bi smelo da odloži sprovođenje briselskog sporazuma "ne deluje logično".

"Čemu sam referendum ako niko neće da ga poštuje, ako ne obavezuje sadašnju vlast?", dodao je Jakšić.

Čelni ljudi Vlade Srbije pozvali su Srbe sa severa Kosova da se brzo izjasne da li žele referendum o sporazumu i da li će ga poštovati ako rezultati njima ne odgovaraju. Predstavnici vlade rekli su da referendum treba brzo sprovesti, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić pomenuo je rok od dve nedelje.

Srbi sa severa Kosova trebalo bi sutra da se izjasne o ponudi vlade.

DSS je, inače, nastavila da u Beogradu prikuplja potpise podrške za "Mirni otpor Srba sa Kosova i Metohije protiv briselskog sporazuma", a tom prilikom je rečeno da je do sada veliki broj građana podržao proglas te stranke.

"To smo znali i kada smo u republičkom parlamentu bili jedini koji smo branili interese države. Građani koji su glasali za ovakvu vlast nisu dali podršku za ukidanje institucija naše države na Kosovu i Metohiji", rekla je poslanica DSS Dušica Morčev.

Ona je navela da je važno da se održi referendum na kojem će narod da kaže šta misli o briselskom sporazumu.

DSS je, prema njenim rečima, sigurna da bi najveći broj građana na referendumu odbio odvajanje i predaju Kosova i Metohije.

Ta stranka će, kako je najavila, podržati protest u organizaciji Srba s Kosova i Metohije, koji će biti održan 10. maja u centru Beograda, piše u saopštenju beogradskog Odbora DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: