"Ne radujem se baš novim susretima"

Premijer Ivica Dačić očekuje uskoro nove susrete Beograda i Prištine uz posredstvo EU i kaže da mogući referendum ne sme odložiti primenu briselskog sporazuma.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 29.04.2013.

11:41

Default images

"Ako postoje rokovi za donošenje odluka o datumu početka pregovora sa EU, ne možemo referendum pripremati nekoliko meseci, a da pri tom ne radimo na sprovođenju sporazuma", rekao je Dačić novinarima najavljujući sutrašnji sastanak sa Srbima sa severa Kosova.

Prema njegovim rečima, ukoliko se donese odluka o raspisivanju referenduma, referendumsko pitanje ne sme da bude zamka ili sugestivno postavljeno da vodi ka odgovoru.

"Ranije je, ako se dobro sećam, bilo postavljeno pitanje da li će tuđa čizma da dođe na našu teritoriju, i mi svi izglasamo da neće da dođe, a nekoliko meseci posle toga dođoše tuđe čizme i ostadoše", podsetio je Dačić na referendum koji je prethodio sukobu sa NATO-om.

Besmisleno bi, kako je objasnio, bilo postaviti na referendumu pitanje da li su građani za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije, a svakako je nemoguće pristati na to da se omoguće višemesečne pripreme za taj referendum i da se u međuvremenu sporazum ne primenjuje.

"Ni mi ni Srbi sa severa Kosova ne treba da se postavljamo tako da zaustavljamo neke stvari koje moramo da uradimo. Mi ne želimo referendum kao pokriće ili da se ne realizuje ovaj sporazum, naprotiv želimo da se uspostavi jedinstvo", objasnio je Dačić, koji će sutra zajedno sa potpredsednikom Aleksandrom Vučićem primiti delegaciju Srba sa severa Kosova.

"Rekli smo da nema nikakvih problema da se organizuje referendum ako će referendum pomoći da se uspostavi jedinstvo, a ako do toga neće doći ni posle referenduma, onda se postavlja pitanje svrhe održavanja referenduma", kazao je Dačić.

Premijer je nagovestio mogućnost da će u maju biti nastavljeni kontakti na vrhu između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

"Očekujem da će u maju biti i novih susreta, ja se ne radujem baš tome, ali u kontaktima sa Ketrin Ešton najavljeno je da će verovatno biti nekih novih sastanaka", rekao je Dačić, objasnivši da tek predstoje razgovori o brojnim temama, kao što su pitanja imovine, povratka raseljenih, zaštite crkava i kulturnih dobara, amnestije, energetike i telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: