"Sporazum bitan za evrointegracije"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček kaže da je briselski sporazum potreban kako bi Srbija i Kosovo dalje išli u pravcu evrointegracija.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.04.2013.

20:46

Default images

Ona je ocenila da je sporazum postignut u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu veliki, istorijski korak.

Lunaček je u intervjuu nemačkom radiju "Dojčlandradio", koji je postavila na svoj Fejsbuk profil, rekla da je vlada u Beogradu napravila ogroman korak, a da je sada njen zadatak i da navede građane na prihvatanje sporazuma.

Ona je dodala da Beograd mora "svojim ljudima, srpskoj manjini na severu Kosova, gde čine većinu, pojasniti da je to najbolje za njih i pre svega za stanovništvo tamo".

"Stanovništvu je dosta bespravnog prostora na severu Kosova. Oni žele da žive bez straha, žele radna mesta, normalan život, a ne stalno da budu izloženi pretnjama kriminalnih struktura. To je put kojim treba ići, ali je potrebno još spretnosti ubeđivanja i uveravanja od strane Beograda", smatra Lunaček.

Ona je rekla i da podržava početak pregovora sa Srbijom, jer je to najbolji put da u Srbiji jača pravna država i demokratija, ali da će na kraju tog puta Srbija pre učlanjenja morati da prizna Kosovo.

Prema njenim rečima, pregovori se sada počinju poglavljima 23 i 24, odnosno onima koji se tiču pravne države, demokratizacije, ali i nezavisnosti sudstva, medija i slično.

"Time se počinje i to je najbolja mogućnost da se Srbija prati na tom putu i ujedno izvrši pritisak", konstatovala je austrijska plitičarka.

Prema njenim rečima, Srbija neće moći da pristupi članstvu u EU bez priznanja Kosova, jer, kako smatra, nikom u EU neće biti svejedno, koji god stav imali prema Srbiji ili Kosovu, da dozvoli da se dobije novi Kipar u Uniji, to jest jedna država čije granice nisu jasno definisane.

"Toga neće ni biti", istakla je Lunaček, ali je dodala da je put do toga još dug.

"Koliko god želim da i Srbija prizna Kosovo, a navela sam i u svom izveštaju koji je prihvaćen velikom većinom u Evropskom parlamentu, da preostalih pet članica EU to treba da urade, znam da to sada nije dogovoreno sporazumom, ali je važno, jer istovremeno treba da se započnu pregovori sa Kosovom o S SP", objasnila je Lunaček.

Ona je podvukla da je budućnost celog zapadnog Balkana u EU, te da smatra da je to neophodno i iz mirovnopolitičkih razloga imajući u vidu noviju istoriju.

Lunaček je ocenila da je približavanje Srbije i Kosova EU najbolja mogućnost koja bi obezbedila da u celom regionu više nema ratova, niti oružanih sukoba, i ujedno osigura da na Kosovu nastupi mir, kako bi ljudi živeli bez straha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: