Da li je referendum neophodan?

Novi sastanak Srba sa severa Kosova i predstavnika Vlade mogao bi da donese odgovor da li će građani na referendumu odlučivati o Briselskom sporazumu.

Izvor: B92

Subota, 27.04.2013.

16:30

Default images

Predlog prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da referendum bude održan možda već oko 15. maja za Srbe sa severa Kosova je za sada neprihvatljiv. Iz Vlade podsećaju, da će ukoliko referendum bude održan, svi morati da poštuju i sprovode odluku.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan objašnjava da zakonski nije problem organizovati referendum u veoma kratkom periodu.

"Postoji i neka najava da bi ujedno i referendum o samom briselskom sporazumu ako ocenimo da je za to potrebno i menjanje ustava da bi u isto vreme bio i refernedum o promeni Ustava moguće su sve varijante uvek se zalagati kao predsednik odbora ali i član SNS da to bude brža garantuje zašritu lajudskih prava ali koja je i eknomičnija", kaže Cvijan.

Pre početka celog procesa potrebno je usklađivanje zakon o referendumu sa Ustavom. Ni stavka finansije nije zanemarljiva jer održavanje referenduma košta koliko i održavanje izbora.

"Ono što je razlika je trošak kampanje, pred svaki referendum imamo neku kampanju, ali ona ne bi koštala ni blizu koliko bi mogle da koštaju kampanje partija koje se zakođe finansiraju delom iz budžeta republike", kaže Marko Blagojević iz CESID-a.

Ipak, najvažnije pitanje je da li je u ovom trenutku uopšte neophodno održavati referendum?

"Referendum međutim nije neophodan, ne postoji nijedno pravilo koje pokazuje da je u ovoj situaciji neophodan referendum, organizovanje referenuduma je stvar političke volje vladajuće većine i ukoliko ga bude biće ga samo zato i jedino zato što je vladajuća koalicija procenila da je on potreban", kaže Blagojević.

Za Brisel održavanje referenduma nije problem. Najvažnije je sprovođenje briselskog sporazuma a kakav će put za to odabrati, to je pitanje za vlasti u Beogradu.

Da nije vreme za referendum, već za sprovođenje briselskog sporazuma, kažu u LDP-u.

Pristajanje na referendum bilo pogrešno jer se tako zamagljuje pitanje sprovođenja sporazuma koje je kjlučno za budući kurs zemlje i početak pregovora sa Evropskom unijom", kaže Čedomir Jovanović. Demokratska stranka Srbije podržaće inicijativu Srba sa Kosova i Metohije da se raspiše referendum. Predsednik te stranke Vojislav Koštunica kaže da bi se na tom referendumu gradjani izjašnjavali da li su za "razaranje" srpskih državnih institucija na Kosovu i Metohiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: