Pregovori o Kipru u oktobru?

Pregovori o rešenju kiparskog problema između lidera podeljenih zajednica na ostrvu mogli bi biti obnovljeni u oktobru, izjavio je za BBC Joanis Kasulidis.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

22:59

Default images

BBC podseća je ta ostrvska zemlja podeljena posle turske invazije na severu 1974, koja je usledila nakon vojnog udara podržanog iz Atine, a da razlike između dve strane kada je u pitanju imovina, povratak raseljenih i bezbednost, i dalje ostaju.

Kasulidis, koji je ministar spoljnih poslova Kipra, stavio je u sumnju iskrenost namere Turske i lidera zajednice Turaka sa Kipra, koji zahtevaju neodložno traženje načina ujedinjenja zemlje dok su Grci na Kipru zauzeti rešavanjem žestokih problema vezanih sa finansijskom krizom.

"Zar je tako nerazumno s naše strane da tražimo da se sačeka do oktobra sa obnavljanjem napora za rešenje kiparskog problema, s obzirom na to da je sada vladi prioritet dovođenje privrede na put obnove“, upitao je šef kiparske diplomatije.

Pregovori su u ćorsokak zapali u proleće prošle godine a rok za obnavljanje odrediće savetnik generalnog sekretara UN za Kipar Aleksandar Dauner.

Dauner se ove sedmice susreo sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom i liderom kiparskih Turaka Dervišem Erogluom, posle čega je rekao da ne treba zanemarivati ogromne ekonomske teškoće s kojima se suočavaju kiparski Grci u ovom trenutku.

Dauner će posetiti i Atinu i Ankaru, posle čega će se ponovo vratiti na Kipar, a prema nekim informacijama, on priprema susret Eroglua i Anastasijadesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: