Kineski brodovi oko spornih ostrva

Tri kineska broda ušla u teritorijalne vode Japana kod spornih ostrva za koja Peking tvrdi da su njihova, uprkos upozorenju japanskog premijera Šinza Abea.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.04.2013.

09:55

Default images

Abe je nedavno zapretio da će silom sprečiti svaki pokušaj kineskog iskrcavanja na ostrva.

Kineski brodovi za nadgledanje mora ušla su u zonu od 12 milja kod ostrva Senkaku, koje Kinezi zovu Diaoju, oko 10 časova pre podne, saopštila je obalska straža, preneo je AFP.

U utorak je osam kineskih brodova uplovilo u sporne vode što je bila najveća kineska flotila koja se našla kod ostrva u jednom danu od kada je Japan nacionalizovao tri ostrva u arhipelagu u septembru i izazvao ljutite proteste Pekinga.

Istovremeno je grupa od 80 japanskih nacionalista na 10 brodova doplovila je tog dana do ostrva, ali ih je japanska obalska straža vratila pošto su kineski brodovi bili u blizini.

Dve strane su tim povodom razmenile diplomatske proteste i zatražile da brodovi druge strane napuste "njihove" teritorijalne vode oko nenaseljenih ostrva bogatih ribom i kako se veruje naftom i gasom.

Zbog plovidbe kineskih brodova japanski premijer Šinzo Abe zapretio je da će "silom isterati" svako iskrcavanje Kineza na ostrva. Tokio je, međutim, rekao juče da je s Pekingom otvoren "prozor za dijalog" i da se nada da će biti održani razgovori vojnih zvaničnika dveju zemalja.

Najnovija sukobljavanja oko spornog arhipelaga dolaze u vreme povećanih napetosti i diplomatskih protesta Pekinga i Seula zbog poseta japanskih ministara i skoro 170 poslanika japanskog parlamenta kontraverznom svetilištu Jasukuni, koje Kina i Južna Koreja doživljavaju kao snažan simbol japanske imperijalne prošlosti.

Kina i Južna Koreja su osudile Japan zbog posete poslanika hramu gde se odaje pošta i za 14 osudjenih japanskih ratnih zločinaca, ocenivši da je to "namerno negiranje japanske militarističke osvajačke prošlosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: