Daka: Suzavcem na kolege žrtava

Policija je upotrebila suzavac i gumene metke da rastera demonstrante koji su u Bangladešu protestovali zbog pogibije 304 kolega pri ruđenju osmospratnice.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.04.2013.

08:30

Default images

Demonstranti su napali danas fabrike i razbijali automobile za vreme masovnih protesta u Gazipuru, predgrađu glavnog grada Dake.

Demonstranti, od kojih su neki bili naoružani bambusovim štapovima, blokirali su puteve i prisilili fabrike da danas ne rade.

"Situacija je veoma zapaljiva. Na stotine hiljada radnika se pridružilo protestima. Ispaljivali smo gumene metke i suzavac da ih rasteramo", rekao je policajac M. Asadužaman za AFP.

Zamenik šefa policije u Gazipuru Mustafizur Rahman rekao je da su radnici napadali fabrike, razbijali vozila, palili automobilske gume po putevima i pokušavali da spale prodavnice duž puteva a na mestima okupljanja.

"Oni traže hapšenje i smrt vlasnika fabrika u zgradi koja se srušila u Savaru", rekao je on.
Foto: Beta, AP
Iz ruševina osmospratnice, koja se srušila u sredu u predgrađu Dake, do sada je izvučeno najmanje 304 beživotna tela.

Zvaničnici ukazuju da je tragedija mogla da se izbegne da su vlasnici postupili po nalogu policije i evakuisali zgradu iz bezbednosnih razloga.

Spasilačke ekipe su preko noći iz ruševina izvukli 50 ljudi, što je nova nada za nekoliko hiljada rođaka koji su došli na mesto nesreće, u predgrađu Dake.

Agencija Frans pres je javila da je na mestu nesreće nesnosan smrad od tela koja trule, a na pronalaženju nastradalih radi nekoliko stotina ljudi.
Foto: Beta, AP
Strahuje se da će broj žrtava nastaviti da raste, budući da se u zgradi neposredno pre rušenja nalazilo oko 2.000 ljudi, a više od 1.000 osoba smešteno je do sada u lokalne bolnice, javio je BBC.

Zvaničnici su saopštili da je zbog dubokih pukotina koje su se pojavile u utorak uveče na zidovima zgrade, u kojoj su se nalazile fabrike odeće, vlasnicima naređeno da zgradu narednog dana evakuišu, ali da taj nalog nije ispoštovan i da je radnicima naloženo da se vrate na posao.

Pored toga, zvaničnici ukazuju da su, prilikom gradnje, narušeni građevinski propisi i da je vlasnik prvobitno dobio dozvolu za gradnju petospratnice, ali da je dodao još tri sprata i opteretio konstrukciju.

I dok spasilačke ekipe i brojni volonteri danonoćno pretražuju ruševine ne bi li pronašli preživele, gnevni radnici protestuju na nekoliko mesta u Daki, dok se vlasnici fabrika i zapadne kompanije za koje su one izrađivale odeću suočavaju sa brojnim pitanjima.
Foto: Beta, AP
AP navodi da se u osmospratnici koja se srušila pravila odeća za kompanije koje, između ostalih, snabdevaju španski "Mango" i italijanski "Beneton", a možda i američki "Vol Mart". Do sada su samo britanski "Prajmark" i španski gigant Mango saopštili da su u kompleksu zgrada imali svoju proizvodnju.

Lokalni mediji su javili da je Vrhovni sud naložio vlasniku zgrade i glavnim menadžerima fabrika odeće koje su se u njoj nalazile da se pojave u sudu 30. aprila.

Nekoliko stotina hiljada radnika napustilo je svoje fabrike u četvrtak u znak solidarnosti sa poginulim kolegama, a u zemlji je proglašena žalost i zastave su spuštene na pola koplja.

"Oni koji su odgovorni, posebno odbegli vlasnik koji je prisilio radnike da rade tamo, biće kažnjeni. Bez obzira gde se on nalazi, biće pronađen i priveden na sud", rekla je u parlamentu premijerka Šeik Hasina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: