Poslanici podržali Vladin izveštaj

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su Izveštaj Vlade o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kog se nalazi i "briselski" sporazum.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

22:19

Default images

Vladin izveštaj podržalo je večeras 173 poslanika vladajuće većine, ali i opozicione DS, LDP, SVM, LSV, SPO-DHSS, dok je protiv bilo 24 poslanika DSS, kao i pojedini poslanici drugih stranaka koji dolaze sa Kosova i Metohije i samostalni poslanici Borislav Pelević i Nikola Tulimirović.

Tokom glasanja jedan poslanik je bio uzdržan, a pet poslanika nije glasalo.

U vladinom izveštaju stoji da je vlada sve aktivnosti, uključujući i pregovore Beograda sa Prištinom, izvršavala uz poštovanje Ustava i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa Kosova i Metohije.

U izveštaju na skoro 25 strana pored ostalog piše i da su aktivnosti vlade i pregovori vođeni saglasno skupštinskoj Rezoluciji.

Vlada je u izveštaju taksativno navela svih 15 tačaka tog sporazuma, koji je postignut prošlog petka u Briselu.

Sednicu Skupštine o sporazumu s Prištinom otvorio premijer Dačić govorom, koji je često prekidan povicima, ali i aplauzima. O toku sednice čitajte u odvojenoj vesti.

Sve partije u Skupštini Srbije, osim DSS-a, najavile su ranije da će prihvatiti Vladin izveštaj o sporazumu s Prištinom.

Oštra polemika lidera Jedinstvene Srbije sa poslanicima LDP-a u jednom momentu zasenila je raspravu o briselskom sporazumu.

Ništa manje žučna nije bila ni rasprava DSS-a i naprednjaka.

Uoči početka sednice, ispred zgrade Skupštine, održan je i protest desničarskih organizacija.

Premijer Srbije se na završetku današnje sednice još jednom obratio poslanicima, poručivši da je ova vlada spremna da sa onima koji dele viziju jake i stabilne Srbije gradi jaku i stabilnu Srbiju u interesu naroda, bilo da on živi u centralnoj Srbiji, na Kosovu, ili van granica zemlje. On je rekao da neće dozvoliti da Srbi na Kosovu i Metohiji dožive sudbinu Srba iz bivše Republike Srpske Krajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: