Srbi s KiM bi da odlučuju o pitanju

Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili da oni treba da odlučuju o formulaciji referendumskog pitanja u vezi sa briselskim sporazumom.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

14:43

Default images

"Nećemo referendum za 15 dana jer je to krupno pitanje ne samo za nas, verujem da je i Vlada Srbije svesna da je to izuzetno krupno i odgovorno pitanje i da se u vezi sa tim ne možemo kockati", rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On kaže da će predsednici opština sa severa Kosova na svaki poziv vlasti odlaziti za Beograd pa i u utorak, kako je najavljeno, dodajući da u utorak ne odlaze u Beograd da "raščiste" pitanje hoće li biti referenduma za 15 dana.

Ristić se protivi ideje potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se referendum sprovede u roku od 15 dana jer bi, tvrdi, "takav referendum bio diktiran i unapred bi se znao odgovor na pitanje".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare četiri predsedniika opština sa severa Kosova u Zvečanu rečeno je da oni i dalje stoje iza inicijative da o krupnom pitanju mora da se izjasni narod u Srbiji. Formulacija pitanja je nešto što tek treba da usledi, rekao je Ristići.

On tvrdi da referendumsko pitanje ne može biti: "Da li ste za prihvatanje ili odbijanje briselskog sporazuma".

Ne može biti pogodbe i trgovine po pitanju referenduma i kazati da će Vlada pasti ako referendum bude takav da briselski sporazumi prestaju da važe, rekao je Ristić i dodao da Srbi sa severa Kosova ne traže referendum da bi birali novu Vladu.

"Mi tražimo referendum zato što smatramo da ono što piše u Ustavu Srbije - da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, bude i potvrđeno", rekao je Ristić.

Protest 10. maja u Beogradu

Predstavnici Srba sa severa Kosova su takođe najavilii da će 10. maja u Beogradu organizovati protest pod sloganom "Ostajemo u Srbiji", u znak protivljenja briselskom sporazumu.

"Slogan protesta, koji je nadstranački, biće 'Ostajemo u Srbiji', i biće pozvane sve stranke i udruženja da se, bez stranačkih obeležja i isključivo sa državnim simbolima, pridruže mitingu", rekao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On je rekao da protest organizuju opštine sa severa Kosova i dodao da će im se u Beogradu pridružiti i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: