"Jadna CG ako je sveštenik pretnja"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da Crna Gora ne može biti normalna država sve dok proteruje srpske sveštenike iz ideoloških razloga.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

19:35

Default images

Komentarišući odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da po treći put odbije da produži boravak protojereju Veliboru Džomiću, mitropolit Amfilohije je kazao da određene državne strukture odluke ne zasnivaju na zakonskim, već ideološkim predrasudama.

"To je nedopustivo u jednoj normalnoj, zdravoj zemlji. To nije samo slučaj Džomića nego desetina sveštenika koji se žele proterati samo zato što su srpski", kazao je on.

Mitropolit Amfilohije je posebno kritikovao obrazloženje MUP-a da Džomiću ne može produžiti boravak, jer ugrožava nacionalnu bezbednost.

"Jadna je ta Crna Gora i jadna je ta vlast ako nju ugrožava jedan sveštenik", istakao je Amfilohije, dodajući da iza svega stoji ideologija Socijaldemokratske partije, čiji se predstavnik nalazi na čelu MUP-a.

Mitropolit Amfilohije je, kako prenose podgorički mediji, ocenio da u Crnoj Gori postoji sloboda veroispovesti, ali ideološki odnos države prema crkvi često predstavlja prepreku da ta sloboda zaživi na pravi način.

On je ukazao da je Crna Gora jedina država bivše Jugoslavije koja nije na pravi način regulisala pitanje crkava i verskih zajednica, već je i dalje na snazi komunistički zakon iz 1977. godine.

Mitropolit je ranije danas izjavio da se on i SPC nisu umešali u državnu politiku Srbije stavovima o sporazumu, već da su skrenuli pažnju da dokument nije dobro rešenje.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče mitropolitu Amfilohiju i Crkvi da "neće voditi politiku Srbije" kad je u pitanju Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: