File sa sastao sa Nikolićem

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je sporazum Beograda i Prištine poslao snažnu poruku o evropskom stavu Srbije.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

15:28

Default images

On je dodao da se Evropska komisija neće mešati u eventualnu odluku srpskih vlasti o raspisivanju referenduma.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu, File je rekao da kakva god da bude odluka srpskih vlasti o referendumu, to ne treba da odloži proces "već da osigura implementaciju sporazuma".

Nikolić je rekao da Srbija mirno čeka odluku EU u junu i naglasio da su vlasti u Beogradu uradile sve što su mogle za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da vlada ima pravo da proveri podršku građana sporazumu sa Prištinom na referendumu, ali je istakao da je srpska zajednica na KiM, posebno na severu, tim sporazumum obezbedila više prava nego što je do sada uživala.

Predsednik Nikolić je posle sastanka sa evropskim komesarom Štefanom Fileom poručio da Srbija mirno očekuje odluku EU o otvaranju pregovora o članstvu, i da je siguran da će u junu ili svakako do kraja ove godine taj cilj biti ispunjen.

"Rad na sporzumu sa privremenim institucijama u Prištini bio je veoma težak. I sami vidite kako je reagovao deo javnosti, ali ja očekujem da narodna skuspstina prihvati ono što je vlada dogovorila. A, ako je vlada odlučila da proveri stav i mimo skupštine, ona na to ima pravo i na referendumu", rekao je Nikolić.

"Moje mišljenje je da je srpska zajednica na KiM, posebno na severu ovim sporazumom obezbedilia više prava nego što je do sada uživala i potpuno ih formalizovala u odnosu na EU, tako da su ona sada izvorna, a to nisu nelegalne niti paralelne strukture, već strukture srpske zajednice na Kosovu", zaključio je predsednik Srbije.

"Izvinjenje predsednika Nikolića važan korak"

File je danas ocenio da je izvinjenje predsednika Srbije Tomislava Nikolića za zločine u Srebrenici "veoma važan korak" koji će doprineti da se zacele rane u regionu i izrazio nadu da će u istom duhu postupiti i drugi političari iz regiona.

File je, komentarišući reagovanja u regionu na Nikolićevu izjavu, primetio da je reagovanja bilo ne samo u regionu, već i u celoj Evropi.

"To je bio veoma važan korak, koji će doprineti da se zacele rane koje su još veoma otvorene u ovom regionu", rekao je File noovinarima.

Na pitanje da li bi pozvao i kosovskog premijera Hašima Tačija da krene istim stopama pošto je rana bilo i na srpskoj strani, File je odgovorio da nije EU ta koja vodi proces pomirenja.

"Mi pomažemo, a pomirenje počiva na dobroj volji i naporima političara u ovom regionu da se suoče s prošlošću kako bi krenuli dalje ka evropskoj budućnosti. Nadam se da će u istom duhu postupiti ne samo političari u Srbiji već i svi u regionu." File, koji je u Beogradu od juče, razgovarao je i s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, potpredsednikom Aleksandrom Vučićem i potpredsednicom Vlade zaduženom za evrointegracije Suzanom Grubješić.

Visoki evropski zvaničnik je učestvovao i na konferenciji posvećenoj pokretanju projekta za jačanje policije i pravosudnih organa u borbi protiv korupcije, koji zajednički finansiraju EU i Savet Evrope.

File je doputovao u Beograd nekoliko dana nakon što je Evropska komisija preporučila šefovima diplomatija EU da otvore pristupne pregovore sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: