Većina najavila podršku sporazumu

Sve partije u Skupštini Srbije, osim DSS, najavile da će prihvatiti vladin izveštaj o sporazumu s Prištinom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 26.04.2013.

14:01

Default images

Sednica Skupštine na kojoj se debatuje o briselskom sporazumu počela je danas oko 11.20, izlaganjem premijera Srbije Ivice Dačića, a očekuje se da će trajati do kasno u noć.

Nakon govora Dačića, usledio je deo u kom se poslanici javljaju za reč i govore o sporazumu koji su parafirali srpski i kosovski premijeri 19. aprila u Briselu. Kao i prvi deo sednice, u kom je došlo do replika između premijera i DSS, ni ovaj nije bez „skretanja s teme“.

Među prvim poslanicima koji se javio za reč i rekao da će SPO-DHSS podržati predlog sporazuma Beograda i Prištine i tražiti njegovu punu primenu, bio je predsednik te poslaničke grupe Aleksandar Jugović.

"Izboren je sporazum o unutrašnjoj podeli suvereniteta između većinske albanske i manjinske srpske nacionalne zajednice. Izboren je najveći maksimum i ovaj sporazum je u najvećem interesu Srbije i naroda na Kosovu i Metohiji. Zato će ga poslanički klub SPO-DHSS podržati i tražimo njegovu punu primenu", rekao je Jugović.

Pregovarački tim Beograda je, kako je dodao Jugović, u Briselu izbegao dramatične posledice odbijanja sporazuma, otvorio je vrata ekonomskog oporavka, osigurao garancije EU za visok stepen samouprave za Srbe i čvrste veze sa Srbijom.

Uz podsećanje da je Srbija Kumanovskim sporazumom prihvatila da povuče svaku vlast sa Kosova i Metohije, Jugović je kazao da je za proteklih 14 godina još nekoliko desetina hiljada građana napustilo Kosovo, da se dogodio pogrom, a da se tamo nisu vratili ni vlast, ni uprava, ni sudovi Srbije.
Tanjug
Poslanički klub "Zajedno za Srbiju" podržaće predloženi briselski sporazum, najavio je šef tog poslaničkog kluba Dušan Petrović, navodeći da je u pitanju teška odluka, ali odluka koja nije imala nikakvu alternativu.

"Potpuno sam uveren da je taj sporazum znak odgovornosti prema stvarnosti i brige svih koji su u ovome učestvovali i sada i u prethodnim vladama i u ovom sazivu parlamenta i u prethodnim sastavima", rekao je Petrović u skupštinskoj raspravi o vladinom Izveštaju o dijalogu s Prištinom.

Petrović je kazao da život ukazuje kuda Srbija treba i kuda mora da ide. "Na našu veliku žalost, vreme ne radi za nas decenijama unazad i zbog toga je bitno doneti teške i bitne odluke. Uveren sam da je sada i trenutak i posle ove skupštinske rasprave i u mesecima koji dolaze da uspostavimo konsenzus oko nove strategije ukupnog kretanja i razvoja zemlje, oko svih važnih stvari koje takođe moraju da se reše, reformi javnih servisa, zdravstva, prosvete, administracije", naveo je Petrović.

On je kazao i da "veoma brižno, sa punom pažnjom, ali i velikom zabrinutošću, čita ono što SPC iznosi kao svoj stav o ovoj značajnoj i velikoj, svakako najvećoj temi u parlamentu poslednjih godina".
Tanjug
Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor izjavio je danas da Vlada Srbije nije potpisala kapitulaciju i nije prodala Kosovo u Briselu, a da je poslanici te stranke podržavaju u stremljenjima ka što široj autonomiji Srba na Kosovu.

“Vest iz Brisela dočekali smo sa olakšanjem i svi koji su protiv tenzija trebalo bi da podrže ovakav sporazum. Ne govorim kako treba da glasaju, jer je to pravo svakog poslanika,već kako bi građani trebalo da se osećaju nakon postizanja sporazuma”, rekao je Pastor.

On je dodao da je ovo “osma sednica o Kosovu i Metohiji od februara 2007, atipičana i različita od svih prethodnih”.

Pastor je istakao da treba da se oda priznanje članovima pregovaračkog tima, pre svega premijeru Ivicu Dačiću i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i da im se pruži podrška u ovakvom načinu vođenja politike.

“Treba da se postavi retoričko pitanje - da li je 19. aprila u Briselu Srbija izgubila nešto što je tada u realnom životu bilo naše. Ja ne želim da dam odgovor na to retoričko pitanje, ali svima je jasno i puno puta smo o tome govorili. Vlada nije potpisala kapitulaciju, nije prodala Kosovo, jer se prodati može samo ono što je naše, a ne ono što nije”, istakao je Pastor.

Prema njegovim rečima, bilo je i drugih rešenja , ali ne sada, već prethodnih decenija i građani su toga svesni da sada u Briselu nije predato ništa, jer Kosovo nije pod suvereniteom Srbije od 1999.

Pastor smatra da ne treba govoriti o prednostima priključenja Srbije EU, jer je to danas najmanje bitno, a greše oni koji misle da je Srbija parafirala sparazum zbog datuma.

Narodni poslanik Zaharije Trnavčević je rekao da briselski sporazum Beograda i Prištine doživljava kao usputnu etapu ka konačnom rešenju za Kosovo i da zato podržava izveštaj vlade o pregovorima. Trnavčević, koji je predsednik Bogate Srbije u parlamentu, smatra da treba težiti tome da Srbija i Kosovo budu zajedno primljeni u EU.

"U tom slučaju dogodiće se da granica između dve države izgubi raniji značaj i da bude svejedno gde živiš, kao što je danas svejedno da li živiš u Belgiji, Luksemburgu ili Holandiji, jer sve tri države garantuju građanima jednaka prava", rekao je Trnavčević u Skupštini.

Prema njegovim rečima, cilj mora biti da Srbi na Kosovu žive kao Srbi u Srbiji i da, ako to bude ostvareno, neće biti važno da li je granica na Prokletijama ili u Kosovskoj Mitrovici na Ibru.
Tanjug
Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš najavio je takođe da će poslanici te stranke glasati za vladin izveštaj o pregovorima s Prištinom, jer je LSV uvek spreman da podrži vladu kada ide putem evropske integracije.

"Iako postoje velike razlike između LSV i ljudi koji sede u vladi, moramo da vodimo računa o interesima građana. Mi smo vam saveznici za ovo pitanje i uvek ćemo biti kad je reč o evropskim integracijama", kazao je Kostreš u skupštinskoj raspravi i poručio da bi Vojvodina bila zadovoljna kada bi dobila nadležnosti koje briselskim sporazumom dobija sever Kosova.

On je dodao da će LSV biti saveznik vlade i kada ona bude radila na poboljšanju odnosa u regionu i dobrosusedskih odnosa jer su to veoma važne teme.

Kostreš je istakao da potpisani sporazum o severu Kosova i zajednici srpskih opština nudi više nego što Vojvodina danas ima kao pokrajina u sastavu Srbije. "Nadamo se da ćemo i mi doći u priliku da razgovaramo o autonomiji Vojvodine", kazao je Kostreš i istakao da sever Kosova sporazumom dobija nadležnosti u oblasti zdravstva, obrazovanja, pravosuđa i bezbednosti, za razliku od Vojvodine.

On je naveo da Kosvska Mitrovica sada bira svog komandira policije, ali ne i Sremska Mitrovica i upitao zašto i Vojvodina ne bi imala sudsku vlast.

Izlaganje Kostreša o Vojvodini izazvalo je kraću polemiku s poslanikom Demokratske stranke Srbije Dejanom Mihajlovim, koji je negodovao zbog obraćanja Kostreša.

Partija ujedinjenih penzionera Srbije podržava izveštaj vlade o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, ali očekuje da on samo bude prvi korak ka rešavanju pitanja statusa Kosova, izjavio je danas u parlamentu poslanik te stranke Borislav Kovačević.

PUPS će, kako je izjavio novinarima, podržati izveštaj zato što je briselski sporazum najbolje što je moglo da se postigne u datim okolnostima. Drugi razlog je to što mi ovaj sporazum ne shvatamo kao konačno rešenje za Kosovo i situaciju na Kosovu, sam sporazum u naslovu ima reč prvi, ovo je samo sporazum koji otvara dalji proces pregovaranja na putu ka dogovoru o konačnom statusu Kosova, rekao je poslanik PUPS-a.

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je danas da će podržati sporazum Beograda i Prištine, jer je to balans između želja i mogućnosti.

"Ako se bavite politikom morate da imate hrabrost, mudrost i realnost. Mi imamo problem na Kosovu sto godina. Neko taj problem mora da reši, možda mi koji smo nekada primenjivali hrabrost, a ne mudrost i realnost", rekao je Marković.

On je kazao da može da razume nekoga ko je rođen na Kosovu da odbija sporazum, ali da ne može da razume one iz "gradova" koji o tome govore. Marković je kazao da je o sporazumu postignuta dvotrećinska većina koja nije postojala u poslednjih 20 godina o važnim nacionalnim pitanjima.

"Ako raspišemo referendum, građani treba da odlučuju o važnim pitanjima, ali nekada onaj ko vodi vladu treba da preuzme odgovornost jer Srbija nema vremena da čeka", poručio je Marković.

On je naveo da je Srbija očekivala od međunarodne zajednice da obezbedi sigurnost na Kosovu, a da je Srbija dobila 17. mart 2004. godine kada se dogodilo nasilje na Kosovu.

"Da li je neko odgovarao (za to)? Nije", kazao je Marković i naveo da nikada neće reći da je NATO prijatelj Srbije, ali da Srbija treba da sarađuje sa NATO-om jer će ta alijansa garantovati bezbednost Srba na Kosovu.

Marković je izrazio bojazan da će se u slučaju da ne bude realizovan sporazum iz Brisela dogoditi nova "Oluja" kao posle odbijanja plana Z4 u Hrvatskoj, kada je iz te države proterana većina.
Beta
Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović izjavio je danas da briselski sporazum o kojem parlament raspravlja nije poraz Srbije, i naglasio da premijer i vlada imaju podršku LDP-a. On je premijeru Dačiću poručio da na Kosovo, ako treba da se ide, ne ide sam, već da ide delegacija Skupštine, jer "svakom čoveku treba da bude jasno je promenjen kurs zemlje i razrešen Gordijev čvor".

Šef liberala je podsetio da se o Kosovu ne raspravlja prvi put u Skupštini, i navodi da se o toj temi razgovaralo i 2008. godine. "Bila je večernja sednica parlamenta, Beograd je goreo, a LDP je jedina govorila drugacije od svih. To što smo rekli tada apsolutno važi i sada, nijedna reč nije demantovana ni osporena, ali tih pet godina ne može ništa da nadoknadi", rekao je on.

Jovanović je zamerio što, kako je rekao, danas ne vidi dostojanstvo, odnosno međusobno uvažavanje. "Rekli ste premijeru da su pregovori bili najteži do sada, jer su vođeni u zadatim okvirima, ali ne vidim da se to može prihvatiti kao ključni argument. Bili su teški jer više nismo mogli jedni druge da lažemo, suzio se svet u kome smo mi živeli i sudario sa svetom od kojeg Srbija beži", kazao je Jovanović.

On je rekao da kosovska politka ni prethodnih vlada, pa ni ove koju vodi Dačić, nije bila hir pojedinaca na vlasti, već izraz širokog nacionalnog konsenzusa.

"Danas je ključno pitanje šta posle glasanja, gde je vizija te zemlje u kojoj ćemo dati odgovor na pitanja na koja smo kao narod i društvo bili nesposobni da odgovorimo, pa dezorijentisani poverovali da smo žrtve svih oko nas, a kada su svi otišli od nas, sada među sobom pronalazimo nekog novog, neke ustaše, balije", rekao je Jovanović.

Lider LDP je naglasio da je vlada uvek mogla da računa na podršku LDP kada je reč o Kosovu, ali da podrška ima drugačiji karakter od svih drugih, jer ne traži ličnu korist, odnosno mesta u upravnim odborima.

On je premijeru poručio da mu nedostaje nov odnos prema Albancima, dodavši da se mir ne može pronaći ako se radi na večitom antagonizmu.

"Vi možete da razgovarate sa Tačijem, možete da se rukujete, ali to još nije odnos naša dva društva", rekao je Jovanov

Ujedinjeni regioni Srbije podržaće u Skupštini izveštaj vlade o pregovorima s Prištinom i briselski sporazum, jer u njemu prepoznaje garanciju budućeg mira i stabilnosti u ovom delu Evrope i sigurne budućnosti za sve građane Srbije.

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić izjavio je novinarima u parlamentu da je Srbija na pragu postizanja istorijskog sporazuma sa kosovskim Albancima i da je daleko bolje za srpski narod da s njima ima istorijski sporazum nego istorijski konflikt.

Prema njegovim rečima, briselski sporazum garantuje opstanak Srbije i Srba na KiM, a istovremeno omogućava nastavak evrointegracija Srbije i bolji život građana. "Bio bi opasan avanturizam da nismo potpisali sporazum i niko ne bi mogao da predvidi pogubne posledice", rekao je Ilić.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović je rekao da će ta stranka podržati briselski sporazum, jer je to najbolje moguće rešenje u ovom trenutku i prilika za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca.

"Naši pregovarači su pokazali veliku odgovornost i hrabrost da prihvate ovo rešenje, najbolje moguće u ovom trenutku", kazao je Mijatović u skupštinskoj raspravi. On je poručio da Srbija treba da prestane da se "zakopava" i da treba da se menja.

"Moramo sarađivati, moramo trgovati, moramo putovati. Neće biti lako, moramo da se okrenemo sebi. Nismo dovoljno jaki, nemamo dovoljno snage, ne možemo sami", rekao je Mijatović i poručio da su Srbiji potrebni evropski zakoni i evropska uređenost.
Beta, arhiva
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović nije danas želeo da saopšti stav svoje stranke o mogućnosti da građanima bude omogućeno da se na referendumu izjasne o briselskom sporazumu Beograda i Prištine.

"Oni neka se bave modalitetima političkog pokrića i bežanja od odgovornosti koju su dobili od građana Srbije", rekao je Stefanović novinarima u parlamentu, istakavši da to nije pitanje za opoziciju, već za vladajuću koaliciju.

Prema njegovim rečima, svaki građanin Srbije, uključujući Srbe na Kosovu, treba da prihvati institucije države, njene zakone, pa u tom smislu i zakone na osnovu kojih bi eventualno bio organizovan referendum.

Prema njegovim rečima, DS će mišljenje o narednim koracima vlasti u vezi sa Kosovom dati onoga trenutka kada vladajuća koalicija jasno saopšti šta su joj namere.

DSS: Sporazum akt izdaje

Demokratska stranka Srbije smatra da je briselski sporazum "akt izdaje nacionalnih interesa", izjavio je šef poslaničke grupe te stranke Slobodan Samardžić i dodao da se o njemu mora izjasniti narod na referendumu.

Samardžić je u skupštinskoj raspravi o vladinom izveštaju o toku dijaloga, čiji je sastavni deo predloženi sporazum, za 10. maj najavio miting na beogradskom Trgu Republike, posle kojeg će početi skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Od skupštinskog rukovodstva Samardžić je zatražio da se parlament o današnjoj tački dnevnog reda izjasni prozivkom poslanika.

"Ovaj sporazum se neće i ne može primeniti, ma koliko ga ovde poslanika podržalo. Tražimo da se glasanje izvrši po prozivci, da se poslanici ne kriju iza poslaničkih grupacija, već da se sa svojom svešću i savešću izjasne", rekao je Samardžić, na šta mu je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović odgovorio da će predlog staviti na glasanje, ali i da će se i bez takvog načina znati ko je kako glasao.

Referendum je, prema Samardžićevom objašnjenju, neophodan, kako bi se "mirno i legalno oborio ovaj sporazum i onemogućilo da se on sprovede".

Samardžić je kazao da je predloženim sporazumom Kosovu priznato više i da je vlast njegovim prihvatanjem omogućila Kosovu da kao država učestvuje u potonjim pregovorima o pridruživanju EU.

"Vi ste kao pregovarači bili ili lakoverni ili ste se ponašali po već utvrđenom scenariju. Ja mislim da je ovo drugo u pitanju, jer vas ne doživljavam kao lakoverne. To je scenario koji je davno napravljen", naveo je Samardžić.

Predloženi sporazum u svakom svom delu odražava Ahtisarijev plan, rekao je još Samardžić i dodao da je to za Srbe katastrofa, jer se moraju odreći svojih institucija i svoje države, čije su to institucije.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović odredio je u 15.15 pauzu u radu parlamenta, koja će trajati jedan sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: