Dačić: Neko je ovo morao da uradi

Sednicu Skupštine o sporazumu s Prištinom otvorio premijer Dačić govorom, koji je često prekidan povicima, ali i aplauzima.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.04.2013.

11:45

Default images

Dačić je raspravu otvorio govoreći o zadatim okvirima u kojima su se pregovori s Prištinom održavali.

"Ovo su svakako bili najteži politički pregovori o KiM, jer su bili prvi pregovori koji su vođeni posle jednostranog prglašenja nezavisnosti Kosova, kao i posle činjenice da je jedan značajan broj zemalja priznao tako jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost", kazao je premijer.

Takođe, nastavio je on, zadati okviri su bili da je rezolucijom Generalne skupštine UN posredovanje prebačeno na EU, a Srbija je bila, podsetimo, i jedan od predlagača te rezolucije.

Već na početku izlaganja premijera su poslanici DSS počeli da prekidaju dobacivanjem, na šta je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izrekao opomenu.

"Ako imate nešto da kažete, uzmite mikrofon....Ja sam predsednik Vlade i govorim u ime nje. Želim da obrazložim okvire u kojima sam se kretao, a oni su i da je Savet EU utvrdio pre dve godine da je Kosovo ključni politički kriterijum za dalje EU integracije. Okvir je bio i da je Nemačka ubacila paralelne institucije kao jedan od uslova za njen pristanak za evropske integracije Srbije", rekao je Dačić.

On je podsetio na brojne propuštene prilike poput Dejtona, 5. oktobra, dodajući da je sada prilika da probamo da na drugačji načim branimo naše interese, a ne da slavimo naše poraze, kao što ih slavimo već više vekova.

"Pre 32 godine, predsedništvo SFRJ uvelo je vanredno stanje na KiM. Tada sam imao 15 godina i od tada smo gotovo svo vreme živeli u vanrednim stanjima, ratovali smo, imali sankcije i mučili se, imali smo i bombardovanje, gubili smo i bitke i teritorije, sami sebe pljačkali...", kazao je Dačić, koji je ponovo bio prekinut, ali ovaj put glasnim aplauzom.
Beta
Na takvu reakciju on je rekao da se nada da će poslanici tako glasno "braniti Kosovo i napolju", a ne kao što su ga do sada branili po salonima, paljenjem džamija i ambasada. Na upadice poslanika DSS, Dačić je rekao da je Kosovo postalo nezavisno upravo za vreme njihove vlade.

"Ovo je pitanje biti ili ne biti, ali ne samo za sever Kosova, već za čitavu Srbiju, biramo da li ćemo Srbiju sutra imati u narodnim kuhinjama i ugušenu u suzama, ili jaku i prosperitetnu", rekao je Dačić.

On je poslaničkoj grupi DSS poručio da su u ogomnoj manjini i da ta činjenica ne znači i da su u pravu, već da treba da poštuju mišljenje većine i da rade u interesu Srbije.

"To što neko neće da laže o Kosovu ne znači da ga manje voli od vas. Ratovali smo, zemlja se mučila pod sankcijama, gubili smo bitke i teritorije, sami sebe pljačkali tokom tranzicije i samo ako budemo imali hrabrosti i sami sebe ne budemo lagali, imali viziju, naša generacija će uspeti da od Srbije napravi prosperitetnu Srbiju", rekao je Dačić i dodao da je to bio razlog zašto se pregovaralo sa Prištinom i podvukao da je to rađeno zato da bi se okončali prošlost, beda i porazi.

"Neko je to morao da uradi, da ni iz čega dobijemo ništa. Znamo da je premalo, znamo da nemamo Kosovo već dugo vremena, imamo na jednom malom delu, i naravno da smo ih sačuvali", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, bivše vlasti iz godine u godinu gradile su suverenitet Kosova ništa ne radeći na terenu i samo pričajući da je Kosovo Srbija.

"Koliko ste institucija zatekli, a koliko ih imamo danas? Pričali ste da je Kosovo Srbija, ništa ne radeći na terenu. Do pre neki dan su te vaše institucije zvali paralelnim, tražili da ih ukinemo, mogli smo sve to da ignorišemo, da postanemo evropska Severna Koreja, da topove usmerimo ka Kosovu, i šta bi onda bilo, pobedili bismo sa vama na čelu?“, zapitao je Dačić poslanike DSS.

On je dodao da bi se desilo to, ili ono što bi se dogodilo sa Republikom Srpskom da nije bilo Dejtonskog sporazuma.

"Sve su to bile naše svete srpske zemje, neka se neko seti izbeglica, kolona, stradalih civila, a sada su Gotovina i Markač na slobodi, a gde smo mi? Nepravdu nismo mogli da dozvolimo, nepravdu u kojoj niko ne bi odgovarao, u kojoj bi Kosovo bilo priznato i nastavljalo ka Evropi, a mi ponovo eskomunicirani, zaboravljeni i skrajnuti u Evropi", zaključio je Dačić.

Premijer je i ovoga puta ukazao na to da Srbiji treba život, a ne žrtve.

Odbijanje bi se završilo "kosovskom olujom"

Beta
Premijer Srbije je yatim poručio da Srbija briselskim sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, niti je kapitulirala i naglasio da bi odbijanje tog sporazuma moglo da se završi "kosovskom olujom".

Dačić je u Skupštini Srbije rekao da niko iz Evropske unije od Srbije nije ni tražio priznanje nezavisnoti Kosova I Metohije, a da je tražio Srbija to ne bi prihvatila. "Ovo je privremeno rešenje, u zadatoj situaciji i najviše što se moglo", poručio je Dačić poslanicima obrazlažući vladin izveštaj o pregovorima, u kome je obrazložen i sporazum postignut u Briselu i istakao da Srbija mora da nastavi borbu za konačno rešenje statusa Kosovo i Metohije.

"Ako neko ovo shvata kao konačno rešenje, mislim da ulazi u veoma problematičnu zonu onoga što Priština želi da nametne - mi smo se dogovorili samo oko privremenog aranžmana", objasnio je Dačić.

Ponavljajući da je sporazum najviše što je Srbija mogla postići u ovom trenutku iako njime mnogi nisu zadovoljni i svi bi bili srećni da je moglo mnogo više, Dačić je rekao da je u diplomatiji mudrost dobiti ono što se može.

"Ako se ponašamo drugačije možemo da izgubimo i ono što smo realno dobili. Šta je bila alternative? Da napustimo pregovore i da blokiramo proces, da izolujemo zemlju, da se na međunarodnim forumima govori bez našeg prisustva, a krajnji rezultat bi bio egzodus Srba", smatra Dačić.

On je naglasio da: "Dok Srbija sedi za stolom ima šanse da popravi položaj, a kad ustane iza stola gubi sve. Ova vlada nije htela to da dopusti niti će dopustiti", poručio je premijer.

Sporazum koji je parafiran, kako je rekao, zato treba gledati kao povelju o pravima i slobodama Srba. "Lakše je da mi trpimo uvrede i pretnje nego da gledamo stradanje naroda, ovim smo omogućili nastavak evrointegracije koje su za našu državu i narod važni", naglasio je Dačić.

Ovim sporazumom, kako je rekao, niko nije izgubio ni dobio, proces rešavanja kosovskog čvora biće dugačak i težak, naglasio je Dačić i dodajo: "Čuvajmo snagu za taj zadatak, a ne za svađe".

On je dodao i da je 1999. godine bilo protivnika Rezolucije 1244, kao i pre toga, još od Dejtonskog sporazuma, i mnogi su optuživani za izdaju da bi se potom svi zaklinjali u te dokumente.

Premijer je ukazao da je vlada sporazum usvojila uz saglasnost sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali da nije dovoljna samo izvršna vlast, već da je važna i saglasnost parlamenta.

"Nama je u ovom trenutku dodeljena istorijska odgovornost i ne možemo od nje bežati. Ja sam ubeđen da u ovom trenutku nismo mogli bolje", rekao je Dačić.

Polemika sa DSS-om

Beta
Nakon izlaganja premijera, usledila je polemika sa DSS-om, zbog Dačićevih izjava tokom izlaganja. Šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić rekao je da ta stranka nije palila ambasade i džamije posle proglašenja nezavisnosti Kosova i poručio da DSS ne vodi politiku sukobljavanja s celim svetom, već s onim delom koji Srbiji želi da oduzme Kosovo.

Samardžić je istakao da DSS i niko iz tadašnje vlasti nije učestvovao u događajima u kojima je spaljena džamija u Beogradu i napadnuta ambasada SAD. On je takve ocene premijera nazvao "udarcima ispod pojasa".

"Nisam rekao da je DSS spalila. Govorio sam o vremenu vlasti (u kojoj je bio DSS)", odgovorio mu je Dačić.

Samardžić je kazao da DSS vodi politiku odbrane nacionalnih interesa, a protiv onih koji žele da ih ugroze. "Vi želite podršku onih koji žele da nam oduzmu Kosovo i tu je vaša greška", poručio je Samardžić premijeru. Na to je premijer kazao da ne želi da se rasprava pretvori u polemiku sa DSS.

"Svi su svedoci vašeg dobacivanja dok sam govorio. Ako želite da imamo korektnu raspravu onda moramo da stvorimo uslove da jedan drugog čujemo", kazao je Dačić. On je rekao da uverava Samardžića da nije čovek koji ne poznaje međunarodnu političku scenu.

"Razgovarao sam sa zvaničnicima Rusije, sa Vladimirom Putinom. Uskoro potpisujemo sporazum o strateškom partnerstvu. Razgovaraće i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić o predlozima za konačno rešenje pitanja Kosova i Metohije. Treba da vidimo kako da sa našim prijateljima vidimo realnu opciju", kazao je Dačić.

Poslanik DSS sa severa Kosova Marko Jakšić poručio je premijeru da je sever Kosova postao bitan politički faktor o kojem se priča i u Briselu i da pričama o mogućem egzodusu i novoj oluji na Kosovu premijer obmanjuje javnost.

"Mi smo u ovom parlamentu glasali protiv Ahtisarijevog plana, koji je bio kudikamo bolji od ovoga danas i da li je bilo oluje? Nije", kazao je Jakšić. On je istakao mogućnost novih ucena i iznuđivanja.

"Opet će Albanci da kažu - ako ne date što tražimo imaćete 'oluju' i tako će stići do Preševa, Medveđe i do Niša", rekao je Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: