Počela kontrola imovine sudija

Agencija za borbu protiv korupcije otpočela je proveru imovinskih karata sudija, piše Danas.

Izvor: Danas

Četvrtak, 25.04.2013.

00:59

Default images

Na listi onih čija će imovina biti kontrolisana nalaze se imena oko 100 sudija Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda, Privrednog suda u Beogradu, kao i vršioca funkcije predsednika Privrednog suda u Valjevu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Kako objašnjavaju u Agenciji, kontrola je predviđena njihovim godišnjim redovnim planom provere imovinskih karata i osim sudija, proveravaće se i imovina narodnih poslanika.

"Osim redovne provere, postoji i vanredna, u kojoj Agencija po službenoj dužnosti kontroliše imovinske karte funkcionera, kada procenimo da je to potrebno. Budući da je ovde reč o godišnjem planu, Agencija će tokom ove godine kontrolisati sve izveštaje navedenih funkcionera, pa ćemo po okončanim postupcima obavestiti javnost o ishodu kontrole", kaže za Danas Aleksandra Krstić, portparolka Agencije.

Prema njenim rečima, sadržinska kontrola podrazumeva da se sve stavke navedene u izveštaju o imovini uporede sa podacima kod odgovarajućih institucija i utvrdi njihova verodostojnost.

U Društvu sudija Srbije podržavaju kontrolu imovine sudija.

"Sudije su funkcioneri i ne vidim nikakav problem da se i na njih, kao i na sve ostale funkcionere, bez izuzetka, ali i bez diskriminacije, primeni svaka antikorupcijska mera", kaže Dragana Boljević, predsednica Društva sudija.

I Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, podržava početak kontrole imovine sudija.

"Sudije, kao i svi drugi građani, treba da budu izloženi kontroli. Ako često slušamo i gledamo da u sudu ima korupcije, onda je kontrola potpuno opravdana. Jer, sudije bi najmanje trebalo da budu korumpirane", kaže Ivošević.

Malovićeva: Sudije bi trebalo da budu primer

"Podržavam svaki vid kontrole državnih funkcionera, kao i sudija. Upravo nosioci pravosudnih funkcija bi trebalo, u svakom pogledu, da budu primer ostalima. Taj akt je ujedno preventivni i sistemski mehanizam borbe protiv korupcije, ali i kriminala", kaže za Danas Snežana Malović, nekadašnja ministarka pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: