Kurdi se povlače iz Turske

Kurdski pobunjenici počeće 8. maja povlačenje iz Turske i preći će u severni Irak, saopštio je njihov komandant Murat Karajilan.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.04.2013.

19:07

Default images

Karajilan je na konferenciji za novinare u iračkim planinama Kandil rekao da će povlačenje hiljada gerilaca biti postepeno, u grupama, i da će biti završeno u najkraćem mogućem roku.

On je upozorio da će povlačenje biti odmah prekinuto ako pobunjenici budu napadnuti dok budu napuštali Tursku, kao i da će oni "iskoristiti svoje pravo da uzvrate".

Odluka o povlačenju iz Turske u baze na severu Iraka doneta je mesec dana pošto su pobunjenici proglasili prekid vatre, na poziv svog zatvorenog lidera Abdulaha Odžalana, koji je pregovarao s turskim zvaničnicima o okončanju sukoba.

Odžalan (64) je tada pozvao takozvanu "Radničku partiju Kurdistana" (PKK) da u mirovnim naporima napusti Tursku.

Karajilan (59), koji je preuzeo komandovanje nad PKK posle hapšenja Odžalana 1999, rekao je da će PKK - u svetu okarakterisana kao teroristička organizacija, položiti oružje kada Odžalan i drugi kurdski pobunjenici budu oslobođeni iz zatvora.

Turska je zahtevala da se pobunjenici s njene teritorije povuku nenaoružani.

Njihovo povlačenje predstavlja važnu prekretnicu ka okončanju skoro tri decenije separatističke pobune tokom koje su poginule desetine hiljada ljudi. Cilj pobune je bilo otcepljenje jugoistoka Turske, gde bi Kurdi proglasili svoju državu.

Narod blizak Irancima, Kurdi, kojih u svetu ukupno ima 38 miliona, naseljavaju i sever Iraka - gde imaju delimičnu autonomiju, kao i delove Irana, Jermenije, Gruzije, Izraela, Azerbejdžana, Rusije i Libana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: