Jovanović: Mi sami sebe jedemo

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da su pojedinci koji su ga napali u Segedinu samo posledica, a uzrok je to što smo kao društvo zatrovani.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2013.

10:19

Default images

Na pitanje kako je došlo do sukoba u Segedinu, kada su napadnuti on i njegova supruga, dok je njegov prijatelj završio s povredama u bolnici, Jovanović je u Kažiprstu B92 rekao da ni u jednoj tuči nema razuma, pa ni u toj, s tim da se po pravilu posle toga ližu rane i izbegava suština.

A ta suština je, prema njegovim rečima, da se u tom događaju nije radilo o sukobu s navijačima.

"Za mene je to grupa kriminalaca koja se krije iza ’Zvezde’, sporta, velikih ideja, onako kako su se i pre njih krili neki i veći i značajniji, to su ljudi koji ne shvataju šta su uradili i koji moraju da shvate da to nije bio njihov obračun sa mnom i da ja nisam ličan. U ovom gradu živi moje četvoro dece, žive i druga prema kojima ne mogu da budem ravnodušan i tu ne može biti kompromisa", kazao je Jovanović.

"Napravili su veliku grešku. Ja sam se uvek ponašao tako da sam razmišljao kakve će zaključke iz mog ponašanja izvući ovo društvo. I kada se trudim da govorim istinu, da živim od svoje sposobnosti i da ne parazitiram na ovom društvu, i kada uđem u auto koji malo ko može sebi da priušti, uvek sam razmišljao o toj simbolici. Ali kada se obračunavate sa mnom, mojim prijateljem i majkom četvoro dece, to nije više moj problem, već je to problem ove zemlje, jer će svako normalan pred tim ustuknuti", istakao je Jovanović i dodao da on za napadače nije bio navijač Segedina, "da bi neki navijač Zvezde pomislio da može da ratuje".

„A i da jesam, u kakvoj zemlji živimo?“, zapitao je on i kazao da je to nasilje koje je doživeo u Segedinu zapravo samo posledica odnosa koji imamo prema životu.

"Ja ne znam neodgovorniji narod prema sebi i prema drugima od ovog našeg. Da ne ulazimo u analizu 20. veka, ali niko ne postavlja pitanje vrednosti života. Za mene je ta neverovatna potreba da sami sebe jedemo i agresija koja nam je postala jedini način da se dokažemo, poput one rečenice ’ako ne znamo da radimo, ali znamo da se bijemo’. To je ono s čim moramo da se suočimo", smatra lider LDP-a.

Njega, kako kaže, ne interesuju pojedinci, već uporišta, koja su u sistemu vrednosti, načinu razmišljanja i odsustvu spremnosti da se ovo društvo leči.

"Zatrovani smo strašno. Sada se suočavamo sami sa sobom, jer nema više ustaša, balija, Šiptara, Srebrenice, Vukovara i svih tih mesta na kojima smo ispoljavali to svoje drugo ja i ostali smo sami sa sobom. Mi smo ubili Stambolića, ubili smo Đinđića, na utakmicama vičemo odbrambenom igraču da ubije napadača protivnika....sve ono što su drugi videli u nama, opisujući tu sliku koju smo doživljavali kao uvredu, sada vidimo sami kod sebe", rekao je Jovanović.

U tom smislu, kazao je on, napad navijača na njega je posledica njihovog vaspitanja u društvu u kom su oko sebe mogli da vide jasne poruke na koji način se uspeva i šta je definicija srpskog uspeha.

"Zašto je svaka priča o patriotizmu tako euforična na početku da bi na kraju završila u nekim musavim crnim hronikama i zašto svaki naš nacionalni junak završava sa dosijeom ambicioznijim od Arkanovog i Legijinog? Ne treba o meni da razgovaramo već o tome", kaže lider LDP-a.

Od velike Srbije do Velike Ivanče

On takođe navodi i primer da se sada sudi onima koji su palili Beograd i ambasade, ali se ne sudi onima koji su ih tamo poslali i dodaje da smo zato, između ostalog, imali Segedin i da ćemo gai mati sve dok se bude ćutalo. Prema njegovim rečima, ne može se sve svesti na neke opasne tinejdžere, već treba imati snage i pogledati u sebe.

"Od velike Srbije stigli smo do Velike Ivanče. Svi su rekli da je taj čovek bio divan i da su svi bili šokirani, da bi se ispostavilo da je ta verzija divnog života zapravo prebijanje žene, maltretiranje dece....Međutim, svaki dan imamo te slike pred nama, to se vidi i po aknketama, u kojima đaci misle da je OK prebiti devojku, ženu i da im je definicija ’pedera’ kada čovek namesti krevet kada ustane ili devojci otvori vrata. Mi smo zemlja koja je toliko lošeg uradila drugima da nam se sad to vraća", napominje Jovanović.

Sporazum je svršen čin, džaba kukumavčenje i patetika

Iskrenosti, kako kaže, nema ni kod potpisivanja sporazuma u Briselu. Nisam osetio olakšanje kada je potpisan sporazum u Briselu i ne znam da li je neko osetio, da li uopšte neko veruje da je to naš novi početak, a, kako kaže, nije novi početak jer nismo iskreni.

"Otišli su u četvrtak u Brisel s porukom da je Tači terorista, a onda u petak potpisali taj sporazum. Pregovori sa Briselom i taj sporazum su posledica potrebe vlasti da konsoliduje sama sebe. Oni su sticajem okolnosti i Tadićevim glupostima došli do pozicije na kojima se nalaze i naučili su lekciju da je Srbija u slobodnom padu i da je ništa ne može zaustaviti, a da je svakome pa i njima potrebno neko sidro i zato se ne ponašaju kao devesesetih", ističe lider LDP-a.

Prema njegovim rečima, sporazum nema neke posebne koristi osim šanse da počnemo ispočetka da gradimo život i to ne treba da ima veze s datumom za početak pregovora sa EU. "Ne može se Srbija voditi u traganju za kosovsim odgovorom, kako je to činio Milošević, a oni su to uradili. Rukovali su se s Tačijem, izgladili odnose s njim, a naši odnosi su završili u rovovima. Mi smo kao rešili neki nesporazum sa Albancima, ali smo u nesporazumu smi sa sobom", ističe Jovanović.

Sporazum je, kako dalje kaže, svršen čin, i vlast tu sada nema neki poseban izbor.

"Ono što je deo njihove odgovornosti je ta melodrama, patetika, kukumavčenje, istorijsko NE pa Da, ko je kome šta rekao pa izašao, ko je lupao vratima, ko je na koga vikao...Šta to znači? To znači da oni u tome ne učestvuju iz pobuda koje su važne, s ambicijom da ovoj zemlji bude bolje. A šta su oni rekli, da Srbija neće kapitulirati? Pa mi smo kapitulirali pre 15 godina i sami sebe lagali, s tri prsta kupili prnje i odlazili s Kosova", kazao je Jovanović i dodao da patriotizam nije laganje.

Njegova partija će, kako ističe, podržati ovaj sporazum i neće nikog ničim uslovljavati. "Neću se ponašati kao Đilas i da parazitiram na problemu u kom su Dačić i Vučić. To više nema smisla, mi smo već rekli da je Kosovo nezavisno.

Mnogo nam je potrebniji naš red i mir. U Brisel je trebalo da se ide da zaista normalizujemo odnos sa Albancima, da cenimo jedni druge, da živimo dalje i bolje, da nema više onog da je naš opstanak vaš nestanak", zaključio je lider LDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: