"Uputili smo se mirnijim putem"

Sporazum sa Prištinom neki kude, neki hvale, a reditelja Emira Kusturicu vođenje politike o KiM najviše podseća na bajku "Carevo novo odelo".

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

20:29

Default images

Sociološkinja Vesna Pešić hvali sporazum, pesnik Matija Bećković smatra da to znači poklanjanje KiM, a Kusturicu podseća na Andersenove bajke.

"Čini mi se da smo se sada uputili jednim normalnijim putem, jednim mirnim putem, a ja kao antiratna se zalažem za ovakve poteze i evo ja cestitam". Ovako Vesna Pešić govori o odluci državnog vrha da prihvati sporazum. Ona želi da pohvali, kako kaže, one koji se zalažu za politiku koju je ona godinama branila.

"Ja moram da kažem da je napravljen dobar balans da se zaštiti srpsko stanovništvo na Kosovu, da probamo da održimo srpsko stanovništvo na Kosovu. Moramo nešto da uradimo od svoje države u kojoj živimo. Mi smo potpuno propali, mi smo ekonomski potpuno iscrpljeni i to devedesetih godina, i krivicom mnogih ovih sada...Moram da kažem, da su nam vratili neki dug- što su ovo uradili... Da su priznali da je naša država Srbija i da moramo, pre svega, da vodimo brigu o jačanju Srbije, a istovremeno da pokušamo da zaštitimo srpsko stanovništvo na Kosovu".

Međutim, akademik Matija Bećković smatra da parafiranjem sporazuma u Briselu Kosovo ne da nije prodato, već je poklonjeno.

"Kosovo nema cenu prema tome ono se može samo dati džabe, što je istovremeno i primer nezapamćen u istoriji. To je kavaljerstvo tako retko u današnjem svetu, a to smo mi učinili i ući ćemo u istoriju po toj galantnosti", kaže pesnik Bećković.

Ljuteći se na novinare koji su na promociji njegove knjige pitali za odnose Srbije i Kosova, Emir Kustirica je pojasnio raniju izjavu, u kojoj je kritikovao bivšeg predsednika Borisa Tadića, i prepričao Andersenovu bajku “Carevo novo odelo”.

"Ovi koji to danas obavljaju, oni će morati kao što je car - ako se sećate Andersenove jedne bajke koja se zove "Carevo novo ruho", kad su dva tkača prevaranta došla u grad i počeli da kroje odjelo caru, pa je car bio jako zadovoljan, uprkos činjenici što oni nisu napravili ništa, onda je car zvao ministra pa i njemu bilo drago što vidi da je ništa, pa je car odlučio da sedne u kola i provoza se gradom...I tako je go prošao čitavim gradom, dok se neko dete nije prisetilo i viknulo iz mase: Pa, ljudi pa car je go!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: