Vilhelm: Imate posla do 28. juna

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da je važno da se što pre primeni sporazum Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Utorak, 23.04.2013.

12:28

Default images

"Odluka o datumu za početak pregovora sa EU biće doneta 28. juna. Sve do ove odluke treba što više da se implementira iz tog sporazuma", rekao je Vilhelm.

Ambasador je podsetio da je predviđeno da se do kraja nedelje donese plan sprovođenja sporazuma i da se osnuje Savet za implementaciju u kojem će biti predstavnici Srbije, Kosova i Evropske unije.

Kako je rekao, nemačka vlada može da odobri datum samo ako Bundestag da zeleno svetlo.

"Uveren sam da će vrlo brzo početi i primena sporazuma i biće to bitan kriterijum za odluku Budenstaga i nemačke vlade o datumu za početak pregovora", rekao je ambasador Vilhelm.

On je izjavio da očekuje da će potpisivanje sporazuma i dalje približavanje Srbije EU doprineti i povećanju nemačkih i drugih evropskih investicija u Srbiju.

"Nadamo se da će obimne nemačke investicije dobiti novi podstrek naredne godine i da će se potpisani sporazum Beograda i Prištine i sprovoditi", rekao je Vilhelm.

On je ocenio da je potpisivanje sporazuma dobra vest, koju će čuti i nemački preduzetnici.

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić izjavila je ranije danas da će 27. ili 28. juna, na samitu šefova država ili vlada članica EU, biti poznato da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora.

Ministri EU pozdravili su dogovor Beograda i Prištine, ali ako se izuzme preporuka EK, na zasedanju nije bilo jasne pozicije o daljem približavanju Srbije EU, navodi Dojče vele.

S druge strane, nemački dnevnik "Zidojče cajtung" ocenjuje da su "ucene urodile plodom" kad je reč o Srbiji, ali da zasad sporazum koji su parafirali premijer Srbije i Kosova u petak u Briselu "nije ništa više od papira".

I srpski zvaničnici su proteklih dana ukazali na to da je sada važna implementacija sporazuma, o čemu je bilo reči i u Kažiprstu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: