Dačić očekuje usvajanje izveštaja

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je očekivanje da će Skupština Srbija velikom većinom podržati izveštaj vlade o dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

23:06

Default images

On, takođe, očekuje da će narednih dana u razgovoru državnog rukovodstva i Srba sa Kosova biti otklonjeni nesporazumi tim povodom.

"Moramo da razjasnimo nesporazume i da hladne glave i racionalno vodimo državnu politiku od koje će naš narod u celini imati korist, uključujući naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Norveške Espenom Bartom Eideom.

Srbiju u narednih nekoliko meseci, prema njegovim rečima, očekuje pravljenje plana implemantacije onoga što je dogovoreno u Briselu u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Očito je da se nalazimo na početku nove ere u odnosima sa EU i sa drugim zemljama Evrope i sveta. Srbija je danas sa potpuno promenjenom slikom o njoj, i nije više negativna vest, tako da bi bila šteta propustiti priliku", istakao je Dačić.
Foto: Tanjug
Kako je objasnio, Srbija je na početku novog načina odbrane državnih i nacionalnih interesa i interesa naroda na KiM, i svemu tome treba pristupiti racionalno i hladne glave kako bi naredni mesci bili iskorišćeni za jačanje Srbije.

"Samo jaka Srbija može da odbrani nacionalne i državne i interese i svoj narod na KiM. Slaba Srbija ne može da odbrani nikog, slabu Srbiju može da napadne ko god hoće, može da je ucenjuje i ponižava a da mi nemamo način da se od toga odbranimo", rekao je Dačić.

Kako je konstatovao, i iznenadna poseta šefa norveške diplomatije, jeste najava drugačijeg tretmana Srbije na međunarodnoj sceni u narednim mesecima i godinama.
Foto: Tanjug
"Želimo da ostvarimo što više kontakata i podrške za ono što radimo, a naročito kada je reč o ekonomiji, jer najveći problem Srbije je nezaposlenost", rekao je Dačić, najavljujući sutrašnju posetu Poljskoj i susret sa premijerom Donaldom Tuskom.

Eide, koji se sa premijerom Dačićem sastao na aerodromu "Nikola Tesla", istakao je da je u Srbiju došao kako bi čestitao premijeru, vladi i narodu na ''istorijskom sporazumu'' koji će, kako je uveren, učiniti lakšim život građanima Srbije.

"Bila je potrebna velika hrabrost da se dođe do sporazuma, ali verujem da je velika i strateška odluka bila da se pristane na dogovor", istakao je šef norveške diplomatije, koji je uveren da će novi strateški kurs Beograda imati dalekosežne pozitivne efekte.

Ovaj trenutak, kako je poručio, treba iskoristiti kao priliku da Srbija uđe u novo razdoblje odnosa sa mnogim državama Evrope i sveta.
Foto: Tanjug
Objasnivši da je odluku o poseti Beogradu doneo nakon što je postalo izvesno da će dogovor u Briselu biti postignut, Eide je najavio i da će odmah potom posetiti i Prištinu kako bi ohrabrio sprovođnje dogovorenog.

Dačić je, zahvaljujući na poseti norveškog ministra i prvog evropskog zvaničnika koji je u poseti Beogradu nakon briselskog dogovora, rekao da ono sto čini Vlada Srbije nije lako, jer je uvek teže govoriti i činiti nešto za mir, nego iracionalno ući u ratne sukobe.

Osvrćući se na bilateralne odnose sa Norveškom, Dačić je konstatovao da je, osim što je norveška treća zemja po direktnim investicijama u Srbiji i veliki donator, robna razmena dve države beznačajna i daleko ispod potencijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: