Da ne bude nesuglasica Srbije i BiH

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović se saglasili da među njima više ne sme da bude nesuglasica

Izvor: Beta

Utorak, 23.04.2013.

00:37

Default images

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsedništva Bakir Izetbegović razgovarali su danas u Beogradu s predsednikom Nikolićem.

Posle svečanog dočeka, uz intoniranje himni i počasnu gardu, Radmanović i Izetbegović su imali tet-a-tet susret sa Nikolićem. Posle ovog sastanka usledio je sastanak delegacija.

Na zajedničkoj pres konferenciji Izetbegović je istakao da u Beograd dolazi posle 25 godina, dodajući da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa. On je poručio i da je zadovoljan razgovorom s predsednikom Nikolićem.
Foto: Beta
Predsednik Srbije je rekao da je osnova današnjih razgovora bila dalja saradnja BiH i Srbije i dodao da očekuje da će dve zemlje u budućnosti biti još čvršće vezane nego što su bile do sada.

"Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, privredni i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi da joj pomogne na tom putu. Srbija je tu uvek kada zatreba i ako postoji potreba, pružiće pomoć. Ali mi bismo želeli da dva entiteta sami rešavaju svoje probleme i da sarađuju", rekao je Nkolić nakon razgovora sa Radmanovićem i Izetbegovićem.

Konstatujući da, nažalost, treći član, hrvatski predstavnik u Predsedništvu BiH Željko Komšić, nije došao i izrazivši nadu da će taj problem uskoro biti otklonjen, a komunikacija uspostavljena, Nikolić je rekao da se više ne otkazuje nijedan sastanak između BiH i Srbije. On je najavio da će uskoro posetiti BiH kao i da će uskoro biti održana trilaterala u Turskoj.

Nikolić je posebno istakao da su se u Srbiju vratili stari prijatelji Jugoslavije koji obično znaju kakve građevinske radove mogu zemlje na ovom prostoru da izvedu".
Foto: Beta
"Srbija ne može sama. Obratiće se i BiH i Hrvatskoj i drugima. Neophodan nam je zajednički nastup na tržištima i zajednički proizvod. U tome vidim ključnu ulogu Srbije na Balkanu - ne kao nekog ko naređuje ili tutoriše već nekog ko može da povede", istakao je Nikolić.

On je, takođe, rekao da je otvoreno saslušao primedbe na račun njegovih tumačenja i komentara ranijih događaja i odnosa. "Iskreno želim svako dobro BiH, a kao predsedniku Srbije ostaje mi u dužnost da brinem o Republici Srpskoj. Pre 18 godina prestao je rat, rane treba da zarastu, a ožiljci da se ne vide", rekao je NIkolić.

On je dodao i da je Srbija spremna da sarađuje kako bi došlo do "oproštaja grehova".

Radmanović je istakao da je ova poseta, koja dolazi u složenom trenutku za Srbiju i region, važna za bilateralne odnose Srbije i BiH, ali i za stabilnost regiona u celini.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, cilj lidera u regionu mora da bude njegova stabilnost i prosperitet i da se 20. vek više nikada ne ponovi.

Izetbegović je, istakavši da u Beograd dolazi posle 25 godina, rekao da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa. "Komšić nije došao, ja jesam - bolje je lice u lice neke stvari raspraviti i reći. Zadovoljan sam razgovorom sa Tomislavom Nikolićem", poručio je on.

Izetbegović je još dodao da je potrebno sagledati prošlost i ono što se dogodilo u Srebrenici i Sarajevu da bi se moglo ići u budućnost. "Ne tražimo osudu već da se istina sagleda i da se pazi na reči", zaključio je on.

Delegacija iz Sarajeva će se sastati kasnije i s premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom Narodne skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem. Radmanović i Izetbegović će tokom posete položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.
Foto: Tanjug
Radmanović je pred put rekao da u Srbiju dolaze sa porukom mira i saradnje. On je, takođe, ukazao na to da je reč o prvoj bilateralnoj poseti koja dolazi u vrlo teškom trenutku za Srbiju, ali je dodao da su njegova očekivanja pozitivna.

Govoreći o trilateralnom susretu zvaničnika BiH, Srbije i Turske predviđenom za maj u Ankari, Radmanović je pohvalio ulogu Turske na Balkanu i podsetio na uspešnu trilateralnu saradnju BiH, Hrvatske i Srbije.

Kad je reč o odnosima u regionu, Radmanović kaže da ima velika očekivanja misleći pre svega na susret Nikolića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

Prema mišljenju analitičara i stručnjaka u BiH, ova poseta treba da pokaže da je vreme ratnohuškačkih lidera i politika prošlost, a da dolazi vreme saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: