Napolitano: Italija u ćorsokaku

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano saopštio je na ceremoniji inauguracije da je prihvatio reizbor na tu funkciju zbog političkog ćorsokaka bez presedana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.04.2013.

20:13

Default images

Napolitano (87) je zapretio ostavkom ukoliko političari ne uspeju da sprovedu vitalne reforme.

Napolitano je sa gorčinom govorio o propustima i neodgovornosti političara, posebno zato što nisu uspeli da reformišu nefunkcionalni izborni zakon.

Obraćajući se naciji, Napolitano je rekao da se bez odlaganja mora postići dogovor o formiranju vlade.

Poslanicima parlamenta Napolitano je kazao da je u sadašnjim okolnostima moguća samo široka koalicija i da pod hitno moraju da formiraju vladu sposobnu da dobije poverenje oba doma parlamenta, prenosi britanska agencija Rojters.

Napolitano bi trebalo da sutra sprovede novu rundu konsultacija sa političkim partijama kako bi, ako je to moguće, već u sredu bio određen mandatar za sastav nove vlade. Napolitano će sutra početi "seriju brzih sastanaka" radi pronalaženja načina za formiranje nove vlade i stavljanje tačke na dvomesečni politički ćorsokak, saopšteno je Napolitanove kancelarije.

Napolitano će se sastati sa predsednicima dva doma parlamenta i čelnicima partija kako bi "proverio da li su im se promenile pozicije od prethodnih konsultacija za sastav nove italijanske vlade", prenela je agencija Rojters.

"Vlada mora da bude formirana bez odlaganja", rekao je Napolitano i naglasio da je zemlja u "fatalnom ćorsokaku".

Prema njegovim rečima do političkog ćorsokaka je došlo zbog "greške, propusta i neodgovornosti političara", dodaje AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: