Braća planirala i druge napade

Dvojica Čečena osumnjičena za bombaški napad na Bostonskom maratonu imala su arsenal oružja, a planirali su i druge napade, piše Njujork tajms.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.04.2013.

15:56

Default images

List navodi da, iako američki zvaničnici kažu da su sigurni da su braća Tamerlan (26) i Džokar (19) Carnajev izveli napad sami, dotle istražitelji Federalnog istražnog biroa tragaju za naznakama da li ih je neko obučavao ili instruirao.

FBI je proširio svoju istragu u potrazi za motivima napada i traži od ruske vlade više detalja o zahtevu Moskve iz 2011. upućenom birou o mogućim vezama osumnjičenih s ekstremističkim grupama, rekao je američki zvaničnik.

Policija je tokom potere ubila starijeg brata Tamerlana Carnajeva, dok je Džohar uhapšen i smešten u bolnicu s teškom ranom. Vlasti SAD navode da se veruje da je pokušao da izvrši samoubistvo pištoljem, na šta ukazuje rana na vratu.

Komandant bostonske policije Edvard Devjis rekao je da su braća Carnajev planirala i druge napade pored bombaškog napada blizu ciljne linije Bostonskog maratona kada su ubili tri, a ranili 170 ljudi.

Pored najmanje pet improvizovanih bombi, policija je pronašla četiri komada vatrenog oružja za koje se veruje da su koristila braća Carnajev.

"Među neodgovorenim pitanjima s kojima se suočavaju istažitelju su: gde su osumnjičeni nabavili oružje i eksplozive, kako su došli do novca da ih plate i da li su im drugi pomagali u planiranju i izvođenju napada prošlog ponedeljka", navodi se u "Njujork tajmsu".

Rođaci osumnjičene braće kažu da je stariji Tamerlan počeo da prihvata radikalna islamistička uverenja, a ruska vlada je tražila od službe FBI informacije o njegovim vezama s ekstremističkim grupama. On je prošle godine proveo šest meseci u Čečeniji i Dagestanu.

Ruski zvaničnici su ocenili da bi Tamerlan mogao predstavljati opasnost, a njihov zahtev za informacijama je, kako se navodi, zasnovan na informacijama da je sledbenik radikalnog islama i čvrst vernik, kao i da se drastično promenio od 2010", saopštio je FBI.

Dvojica republikanskih senatora kritikuju tu službu navodeći da je Tamerlan Carnajev peti čovek od terorističkih napada 11. septembra 2001. koji je izvršio napad dok je bio pod istragom biroa. Agenti su ga ispitivali 2011. posle zahteva ruske vlade, godinu pre odlaska u kavkaske ruske republike u kojima su snažni pokreti islamskih separatista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: