FBI "pao" na slučaju Carnajev

Ruska obaveštajna služba upozorila je u novembru prošle godine FBI na veze Tamerlana Carnajeva, osumnjičenog za napad u Bostonu, sa radikalnim ekstremistima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

07:40

Default images

Tamerlan je ubijen u petak tokom potere u Votertaunu, a njegovog brata, takođe osumnjičenog za napad i teško ranjenog, ispituju istražitelji FBI-a.

Carnajev je šest puta viđen kako razgovara sa militantima u džamiji u Dagestanu, navodi NBS istovremeno optužujući FBI da je propustio da osujeti bombaški napad.

Tamerlan se navodno video sa islamistima tokom šestomesečne posete rođacima u Mačkali. Jedan neimenovani lokalni zvaničnik rekao je da je o tome obavešten FBI, ali da odgovor nikada nije stigao. FBI je već priznao da je Tamerlan ispitan 2011. godine nakon što je iz Rusije javljeno da je postao sledbenik radikalnog islama, kao i da protiv njega ništa "ponižavajuće" nije pronađeno, tako da je slučaj odbačen.

Tamerlan (26) se smatra organizatorom prošlonedeljenog napada, koji je zajedno sa svojim mlađim bratom Đoharom (19) izveo tokom maratona u Bostonu. Ubijen je tokom policijske potere u petak u bostonskom predgrađu Votertaun. Đohar je pronađen nakon višečasove opsežne potrage kako se skriva u čamcu. On se sada nalazi u bolnici i u kritičnom je stanju. Potera za braćom Carnajev usledila je ubrzo nakon što je policija objavila njihove fotografije.

Kanal 4, s druge strane, prenosi izjavu njihovog oca Ansora koji tvrdi da je Tamerlan nazvao majku u sredu i rekao joj da ga je FBI kontaktirao i već optužio da je kriv za eksplozije. "To je vaš problem", odgovorio je on navodno agentima.

FBI je odbio da komentariše ove navode, ali nije izbegao kritike članova američkog Kongresa da je omanuo i u ovom slučaju. Majkl Mekol, predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost, kaže da je FBI dužan da objasni zašto nije nastavio da prati Carnajeva nakon saslušanja 2011, odnosno po povratku iz Dagestana, koji važi za centar islamističkog militarizma.
Tamerlan i Ðohar Carnajev
"Ako su ga pratili i potom pustili, ako je i Rusima bio sumnjiv, zašto onda potraga nije nastavljena", upitao je Mekol tokom gostovanja na CNN-u i istakao da je bilo jasno da je Tamerlan bio vrbovan tokom boravka u Dagestanu.

"Po povratku je na Jutjub postavio video snimke sa retorikom džihadista. Po mom sudu, jasno je da se nešto desilo u tih šest meseci, nekako se radikalizovao", rekao je on i dodao: "Gde se to desilo i kako?"

"Njujork tajms" prenosi i da je Sektor za unutrašnju bezbednost tražio preispitivanje Tamerlanovog državljanstva nakon što se FBI zainteresovao za njega.

FBI takođe nije objasnio ni kako odmah nije označio Carnajeva kao osumnjičenog za napad. Čani ni tri dana kasnije, kada je identifikovao bombaše pomoću snimaka sa nadzornih kamera i mobilnih telefona očevidaca, nije objavio njihove fotografije, piše britanski "Telegraf".

"Omanuli su. FBI je imao dosta propusta. Takve ljude ne treba ispuštati iz vida, to je bila greška. Ili su naši zakoni loši ili je FBI pretrpeo nauspeh", rekao je senator Linzi Graham i upozorio FBI da mora da poboljša svoj učinak. "U ratu smo sa radikalnim islamistima i moramo da nastavimo igru", naglasio je on.

U toku saslušanje Đohara Carnajeva

Đoharu Carnajevu zdravstveno stanje se popravilo i istražitelji su počeli da ga ispituju. On je jedini koji bi mogao da kaže nešto više o napadu o Bostonu, ali pojedini mediji javljaju da, zbog teške povrede grla, možda više neće nikada progovoriti.

Televizija ABC je navela, pozivajući se na policijske izbore, da Carnajev odgovara pismeno na pitanja istražitelja, koji ga ispituju da li eventualno ima još neeksplodiranih bombi.

Načelnik bostonske policije Ed Dejvis rekao je da je zdravstveno stanje osumnjičenog "stabilno, mada ozbiljno".

U dve podmetnute eksplozije na cilju Bostonskog maratona u prošli ponedeljak poginulo je troje, a ranjeno i povređeno više od 180 ljudi.

Motiv napada nije poznat. FBI je saopštio da je ranije razgovarano s rođacima braće Carnajev i da nisu uočene nikakve terorističke aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: