Vlasnik Medikusa odbacio optužbe

Vlasnik kosovske klinike Medikus Ljutfi Derviši odbacio na suđenju optužbe da se na toj klinici nedaleko od Prištine obavljalo nelegalno presađivanje bubrega.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

13:12

Default images

Derviši, optužen da je bio deo lanca trgovine organima, tvrdio je da je "uvek radio u skladu sa zakonom", navedeno je na sajtu Balkan insajta.

"Nikada nisam pripadao kriminalnoj grupi i nikada nisam zaradio prljav novac", rekao je Derviši.

Derviši je jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca optuženih za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici Medikus.

U odsustvu se sudi turskom lekaru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu.

U optužnici stoji da je oko 30 nelegalnih transplantacija bubrega izvršeno na toj klinici.

Siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je lažno obećavano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplatacije. Ti bogati primaoci organa plaćali su i više od 70.000 evra za transplantaciju bubrega na klinici Medikus.

Prema optužnici, vođe kriminalne grupe bili su Derviši, Sonmez i Harel. Derviši tvrdi da "nije imao saznanja o aktivnostima Sonmeza i Harela".

Klinika Medikus je radila bez zvanične dozvole, dok je Sonmez imao dozvolu za rad na Kosovu, koju mu je izdalo ministarstvo zdravlja.

Klinika, zatvorena 2008. godine, pominje se i u izveštaju Saveta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: