"CG spremna da napreduje ka EU"

Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, kojim je predsedavao premijer Milo Đukanović, ukazao je na spremnost te zemlje za dalje napredovanje ka Uniji

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.04.2013.

20:24

Default images

Kolegijum je ocenio danas da ostvareni rezultati te države predstavljaju potvrdu unutrašnje zrelosti.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, kolegijum je sumirao ostvarene rezultate i razmotrio planirane aktivnosti u pregovaračkom procesu, s posebnim fokusom na tok izrade akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, koja se odnose na vladavinu prava.

“Konstatovano je da se sve aktivnosti na izradi akcionih planova odvijaju planiranom dinamikom i da su pregovaračke strukture na odgovoran i profesionalan način pristupile izradi ovih dokumenata”, navodi se u saospstenju.

Dodaje se da je, u tom kontekstu, kolegijum ukazao na značaj predstojećih ustavnih promena i potrebu što skorijeg razmatranja i usvajanja u Skupštini Crne Gore.

“Zaključeno je da se proces “skrininga” odvija prema planu i da ostvareni rezultati potvrđuju unutrašnju zrelost i spremnost za dalje napredovanje prema EU”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Crna Gora je do sada privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja 26. obrazovanje i kultura i 25. nauka i istraživanje.

Zvanična Podgorica je pregovore sa EU počela 29. juna prošle godine, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU.

Međuvladinoj konferencija prethodila je pozitivna odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Zvaničnici država EU su tada, uz odluku za početak pristupnih pregovora, pozvali Crnu Goru da pojača napore na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU očekuje 35 pregovaračkih poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: