Završene konsultacije u Skupštini

Konsultacije predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa o sednici u vezi s briselskim sporazumom počele oko 14 sati. Sednica o sporazumu u petak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

10:36

Default images

Ranije danas održana je sednica Vlade na kojoj je prihvaćen sporazum Beograda i Prištine. Sednica, koja je počela oko 09.20, završena je za oko pola sata, a članovi vlade, kako je bilo najavljeno, nisu davali izjave.

Današnjim konsultacijama kod predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića prisustvuju i potpredsednici skupštine Vesna Kovač, Gordana Čomić, Žarko Korać, Konstantin Arsenović, kao i generalni sekretar Skupštine Jana Ljubičić.

Sastanku prisustvuju i predstavnici parlamentarnih stranaka - šef poslanika SNS i Veroljub Arsić i njegov zamenik Zoran Babić, šef poslanika SPS Branko Ružić i šef poslanika URS Vladimir Ilić, šef poslanika DS Borislav Stefanović, poslanik DSS Jovan Palalić, poslanik LDP Nenad Milić, šef poslanika SPO Aleksandar Jugović, šef poslanika SVM Balint Pastor, kao i šef poslaničke grupe "Zajedno za Srbiju" Dušan Petrović.

Stefanović je rekao da je sednica Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o predloženom sporazumu Beograda i Prištine, postignutom u Briselu, biti održana u petak, 26. aprila. Sednica je zakazana za 10 sati, a ta odluka je doneta danas na konsultacijama predsednika Skupštine Srbije sa šefovima poslaničkih grupa.

Prema njegovim rečima, na toj sednici biće premijer Ivica Dačić i svi ostali članovi Vlade. Stefanović je rekao da će poslanici rasprvaljati o izveštaju Vlade
o pregovorima u Briselu koji će sadržati sporazum. Vlada bi trebalo da sutra Skupštini dostavi taj tekst.

Upitan da li će poslanici glasati o tom dokumentu, Stefanović je rekao da to zavisi od samog dokumenta, ali da pretpostavlja da će biti u formi izveštaja, te poslanici neće glasati o "ratifikaciji" sporazuma. Stefanović je kazao da će poslanici moći da raspravljaju o tom izveštaju i da se o njemu izjasne na način na koji to žele.

Na pitanje da li će predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovati sednici, Stefanović je rekao da na skupštinskom kolegijumu nije bilo tog zahteva.

Stefanović je kazao da je na kolegijumu, povodom podizanja tenzija u društvu i učestalih pretnji, dogovoreno da se apeluje na smirenje strasti.

Stefanović je, nakon konsultacija, rekao novinarima da očekuje da će Vlada Srbije sutra dostaviti parlamentu izveštaj o pregovorima u Briselu koji će sadržati i predloženi sporazum.

Vlada Srbije prihvatila je ranije danas Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu. Kako saznaje B92, svi ministri u Dačićevom kabinetu prisustvovali su sednici.

Vlada je želela da potvrdi sporazum pre nego što
u Luksemburgu počne izlaganje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o napretku Srbije na sednici Saveta ministara EU. Nakon Vlade, sporazum bi trebalo da "prođe" i u Skupštini Srbije, a sednica s tom tačkom dnevnog reda mogla bi biti zakazana već u sredu ili četvrtak.

U međuvremenu, Evropska komisija preporučila je danas na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Večeras ekskluzivno na TV B92 u 20.10 gledajte emisiju "Između dve vatre" u kojoj će šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, potpredsednica Vlade zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić govoriti o današnjoj odluci Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: