"Bolonjski proces nema alternativu"

Bolonjski proces za osam godina primene u Srbiji uneo je pozitivne promene i ne može se govoriti o njegovoj propasti, smatraju sagovornici Tanjuga.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.04.2013.

13:44

Default images

Prema rečima prof. dr Vere Dondur od 2005. godine, kada je počeo da se primenjuje Zakon o visokom obrazovanju, promenjen je proces nastave na fakultetima, uvedeno je kontinuirano ocenjivanje studenata, ali i nastavnika, smanjeno je prosečno vreme studiranja i povećana prosečna ocena studija.

Pre nekoliko godina na oko 13 odsto predmeta prolaznost je bila ispod 30 odsto, a prema najnovijoj analizi svedena je na “svega” četiri, pet procenata.

“U odnosu na to gde smo bili, poporavljamo situaciju, povećali smo broj diplomiranih, broj upisanih se ne smanjuje”, rekla je prof. Dondur, predstavnik Srbije u Bolona follow up group (Grupa za praćenje bolonjskog procesa).

Bolonjsku deklaraciju potpisalo je 48 zemalja, ima više članica nego EU, a Dondur ističe da uprkos pozitivnim rezultatima još ima problema i teškoća sa kojima se susreću i druge zemlja, ali da, međutim, preovladava stav da “Bolonja” nije propala, naprotiv.

Činjenica je da je to proces koji se usavršava u “hodu”, rekla je ona. Kod nas je zakon donet 2005. ali je u početku “bolonja” dočekana na nož posebno na samim fakultetima, a šira primena zaživela je od 2007. godine.

Komentarišući činjenicu da jedna od mera bolonjskog procesa, mobilnost studenata i nastavnika, još nije zaživela, Dondur je rekla da je to povezano sa ekonomijom i finansijskom situacijom.

“Državna podrška još ne postoji, učestvujemo uglavnom preko Tempus projekata”, rekla je Dondur i navela da je i u drugim evropskim zemaljama slična situacija. Ona je ukazala da bolonjski proces insistira i na pregledu socijalnog statusa studenata jer je u izveštajima ogromno poglavlje tome posvećeno.

Najbolji rezultati Bolonje postižu se na dva najveća univerziteta u Srbiji, Univerzitetu u Beogradu (UB) i Univerzitetu u Novom Sadu, a bivši rektor UB Branko Kovačević, u čijem je mandatu “bolonja” počela da se primenjuje, ocenio je za Tanjug da je bolonjski proces nepovratan, jer su dosadašnje reforme dale pozitivne rezultate.

“Prolaznost je bolja, režim studija je drugačiji”, rekao je Kovačević i podsetio da je u toku već drugi krug akreditacije univerziteta i fakulteta, što je donela “bolonja”.

Mediji su nedavno preneli izjavu profesora Vedrana Mornara, predsednika Nacionalnog veća za visoko obrazovanje i bivšeg dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u kojoj je naveo da u visokom obrazovanju Hrvatske vlada haos.

Posle osam godina od uvođenja "bolonje" - studenti danas duže studiraju, nastavnici su zatrpani birokratijom zbog ECTS bodova, a mobilnost nije značajno povećana, rekao je Mornar, a profesori Dondur i Kovačević ocenjuju da je to verovatno pojedinacno, lično mišljenje njihovog hrvatskog kolege.

Često se, kako kažu, sreću sa profesorima iz drugih zemalja, pa i iz Hrvatske ili nisu nailazili na stavove i mišljenja o navodnoj propasti ovog procesa, već samo na probleme i teškoće u primeni.

To su verovatno pojedinačna mišljenja, uostalom Hrvatska ulazi u EU i pazi na sve što može da joj zasmeta na tom putu, ocenili su sagovornici Tanjuga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: