"Kosovske snage neće moći na sever"

U sedištu NATO-a u Briselu u prisustvu Ketrin Ešton srpska strana dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

18:01

Default images

Srpska delegacija završila je sastanak u Briselu u sedištu NATO-a.

U prisustvu Ketrin Ešton srpska strana je dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa, kada im je za ulazak potrebna saglasnost, kako NATO-a tako i lokalne srpske zajednice.

Generalni sekretar NATO-a je izjavio da će NATO učiniti sve kako bi se implementirao sporazum Beograda i Prištine i da se nada da će on biti postignut.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je, posle današnje, desete runde pregovora u Briselu, da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".

Tekst parafiranog sporazuma još nije objavljen, ali se saznaju pojedini detalji iz teksta u kom ima 15 tačaka. Kako izgleda tekst sporazuma možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: