Svetski mediji o dogovoru BG-PR

Najveći svetski mediji preneli su vest o, kako se navodi, istorijskom dogovoru Beograda i Prištine. Dogovor otvara put Srbije ka EU, ocenjuje se u izveštajima.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

17:17

Default images

Britanski BBC na naslovnoj strani svog internet sajta navodi da su Srbija i “njena bivša pokrajina” Kosovo postigli sporazum koji predstavlja kamen temeljac u normalizaciji odnosa balkanskih suseda.

BBC citira kosovsku ministarku za evropske integracije Vljoru Čitaku koja je na svom profilu na Tviteru objavila: “I beli dim se pojavio. Habemus pactum!”.

Britanski javni servis podseća da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine i da su ga priznale mnoge države, ali ne i Srbija.

Agencija Rojters navodi da su "Srbija i njena bivša pokrajina Kosovo postigli istorijski dogovor o uspostavljanju odnosa koji može da povede Beograd ka članstvu u EU, što bi predstavljalo veliku prekretnicu za oporavak regiona od raspada Jugoslavije".

Očekuje se da će sporazum otvoriti vrata za veću međunarodnu integraciju Kosova koje Srbija ne priznaje, a Beograd se nada da će to biti dovoljno da dobije zeleno svetlo za početak pregovora sa EU, što je proces koji bi, kako kaže Rojters, mogao da odblokira potencijal zemlje kao najveće tržište u bivšoj Jugoslaviji.

Novinska agencija Asošiejted pres navodi da su premijeri Srbije i Kosova parafirali "probni sporazum" o normalizaciji odnosa. U izveštaju se citiraju reči Ketrin Ešton, koja je rekla da je dogovor u Briselu "korak dalje od prošlosti, a korak bliže Evropi".

AP navodi da je najteži deo pregovora bilo pitanje severa Kosova, teritorije koja je većinski nastanjena Srbima koji ne priznaju prištinske vlasti. Podseća se i da je "normalizacija" odnosa bila uslov za evrointegracije Srbije i Kosova.

Portal “Juropijan vois” ocenjuje da su Srbija i Kosovo postigli istorijski dogovor o normalizaciji odnosa koji će utabati put za približavanje Evropskoj uniji.

Gotovo svi vodeći nemački mediji objavili su da su se Srbija i Kosovo dogovorili o tekstu predloga sporazuma.

Politički nedlejnik ''Špigel'' piše da je Srbiji i Kosovu uspelo istorijsko jedinstvo.

Taj magazin navodi da je za Srbiju sukob sa Kosovom bila glavna prepreka na putu ka članstvu u EU i ukazuje da je sada verovatnije da će šefovi država ili vlada EU glasati za početak pristupnih pregovora.

Osim toga, današnji dogovor, kako navodi ''Špigel'' treba da razjasni koja će prava imati srpska manjina na severu Kosova i da omogući jače vezivanje Kosova za EU.

Nedeljnik ''Cajt'' piše da su obe strane okončale decenijski sukob o pravima Srba na Kosovu i da je postizanje jedinstva oslobodilo put za EU - pristupne pregovore.

''Srbija i Kosovo su za za komad puta bliže pristupu EU... dogovor omogućava obema balkanskim državama da normalizuju svoje odnose...'', piše ''Cajt''.

Konzervativni dnevnik ''Frankfurter algemajne cajtung'' piše da, dok se Srbija nada brzim pristupnim pregovorima, Kosovo teži postizanju sporazuma o asocijalciji.

Taj list podseća da je Eštonova mesecima posredovala u razgovorima izmedju srpskog premijera Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija i da se do dogovora došlo posle 10 pregovaračkih rundi.

Dnevnik ''Velt'' piše o istorijskom uspehu Beograda i Prištine i navodi da su se Srbija i Kosovo, uz posredovanje EU, dogovorili o smirivanju konflikta.

''Time je slobodan put za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU'', navodi ''Velt''.

Nemački radio Dojčland prenosi da su Srbija i Kosovo postigli dogovor koji reguliše njihove međusobne odnose ocenjujući da je taj dogovor preduslov da EU započne pregovore sa Srbijom i da Kosovo dobije Sporazum o stabilizaciji s EU.

Američki list Njujork tajms navodi da je postignut sporazum koji bi trebalo da "prevaziđe etničke netrpeljivosti u bivšoj srpskoj pokrajini" i da predstavlja prekretnicu koja može poboljšati stabilnost regiona i utre put za evrentualno članstvo Srbije i Kosova u EU.

Njujorški dnevnik navodi da "sporazum upadljivo izostavlja srpsko priznanje nezavisnosti Kosova", ali da analitičari navode da je sporazum ipak "geopolitički iskorak posle decenija sukoba Albanaca i Srba".

"Za Evropsku uniju, koja se muči s krizom u evrozoni, sporazum je važna diplomatska pobeda. Eštonova je odigrala ključnu ulogu", navodi list iz Njujorka.

I kineska agencija Sinhua navodi da su u Briselu premijeri Srbije i Kosova postigli istorijski sporazum.

Dijalog Beograda i Prištine završen je u Briselu, srpski i kosovski premijer parafirali su tekst sporazuma, saopštila je Ketrin Ešton. Konačna odluka o sporazumu očekuje se narednih dana, nakon konsultacija u Beogradu i Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: