Ivanović: Verujem u sporazum

Bivši državni sekretar Oliver Ivanović kaže da i Priština i Beograd nisu dovoljno pripremili javnost za rezultat pregovora, ali da veruje da će sporazuma biti.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

19:55

Default images

Za Srbe na Kosovu je nastavak pregovora važan i zbog očuvanja krhke stabilnosti. Ipak dok se ne vidi rezultat analiziraju se dosadašnje briselske runde.

"Deveta runda je propala zbog insistiranja kosovskih Albanaca da se pitanje policije i pravosuđa poveže sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, što je za našu delegaciju apsolutno neprihvatljivo, jer bi to na neki način značilo i neku vrstu priznanja Kosova kao nezavisne države", rekao je Krstimir Pantić, zamenik direktora vladine Kancelarije za KiM.

Bivši državni sekretar Oliver Ivanović kaže da i Priština i Beograd nisu dovoljno pripremili javnost za rezultat pregovora, ali da veruje da će sporazuma biti i da će on biti dobar ako Srbe sa severa Kosova ne tera u velikoj meri u prištinske institucije.

"Više nego očigledno je da Srbija ne može da odustane od toga da zdravstvo i školstvo budu potpuno u sistemu Srbije, a da se Priština informiše o tokovima novca. Drugo pitanje policije i pravosuđa na severu je nešto na čemu Srbija insistira, prosto jer se bezbednost Srba na severu ne može obezbediti drugačije osim da se kroz regionalnu komandu i kroz viši sud na ovom istom prostoru omogući neka pravna i fizička sigurnost", kaže Ivanović.

Suština je, kaže Ivanović, pravno, političko i geografsko definisanje severa sa tankom vezom sa Prištinom i čvrstom vezom sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: