Tadić:Naći rešenje i krenuti napred

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u Beču da se mora naći rešenje za pitanje Kosova jer bez toga Srbija ne može da krene, kao društvo, napred.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

19:49

Default images

"Nadam se da će to rešenje biti takvo da neće izazvati nove krize, već da ih ostavlja iza sebe i nadam se da neće proizvesti ni bilo kakve turbulencije i ugrožavanje demokratskih procesa u Srbiji, koje su pretpostavka da postanemo članica EU", izjavio je Tadić novinarima.

On je, nakon razgovora s predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Andreasom Šiderom, rekao da u trenutku dok Srbija pregovara o budućim rešenjima za Kosovo u EU postoji zainteresovanost da se ta rešenja implementiraju.

Prema njegovim rečima, raste zainteresovanost za spremnost Srbije i njenih građana da pristupe reformama koje zemlju mogu da dovedu do članstva u EU.

Nakon predavanja u Institutu za međunarodnu politiku, gde je govorio o perspektivama Srbije, čitavog regiona i o tome kako on kao bivši predsednik Srbije vidi globalna i evropska kretanja u narednih pet ili 10 godina, Tadić je istakao da je kosovsko pitanje veoma bitno, ali da se mora uzeti u obzir i to kako će se rešenja implementirati u budućnosti.

Ono što je veoma važno jeste da svako rešenje političkog problema bude, kako je podvukao, propraćeno stabilnim ekonomskim razvojem, o čemu je razgovarao s predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom.

"Vidim novi prostor u kojem bi trebalo naša administracija da radi intenzivno, a to je u polju rada malih i srednjih predžeća. To je kičma austrijske privrede. Sve velike austrijske kompanije dovedene su proteklih godina u Srbiju, ali mnogo toga može da se uradi u otvaranju novih radnih mesta u Srbiji, jednom novom strategijom pristupa malim porodičnim kompanijama, koje čine 90 odsto austrijske ekonomije", ocenio je Tadić.

Tadić će se sutra sastati s gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: