Vulin informisao Srbe o dijalogu

Aleksandar Vulin i Krstimir Pantić sastali su se danas u Kosovskoj Mitrovici s predsednicima četiri opštine sa severa Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

18:45

Default images

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin obavestio je danas predsednike opština i načelnika Okruga Radenka Nedeljkovića o rundi pregovora Beograda i Prištine koja je u sredu održana u Briselu.

"Preneo sam im uveravanje našeg pregovaračkog tima da niko neće uraditi ništa što nije u skladu sa Ustavom, Rezolucijom i interesima našeg naroda", rekao je Vulin novinarima u sedištu Kancelarije u Kosovskoj Mitrovici posle sastanka.

"Razgovarali smo o svemu, od atmosfere na pregovorima do konkretnih predloga i rešenja", rekao je Vulin i naglasio da "pregovarački tim Srbije nije potpisao ništa" i da je krivica za prekid pregovora na Prištini koja "pregovore doživljava kao nešto gde treba da dobije sve, a da ne da ništa".

"Srbija je nezavisna država, to je slobodna zemlja koja nije dužna nikome ništa osim što je dužna sebi i svom narodu da poštuje sebe i interes svojih građana", rekao je Vulin.

Vulin je dodao da Beograd uvažava Evropsku uniju koja je posrednik u dijalogu.

"Nadamo se da će i dalje ulagati napore da pregovori budu uspešni i očekujemo od svih u pregovorima da poštuju stavove Srbije i da se prema njima tako i odnose. Danas smo razgovarali o svemu što nas čeka i pregovarački tim sve što je radio, radio je u skladu sa Ustavom svoje zemlje i Rezolucijom koju je izglasao Parlament", rekao je Vulin.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković preneo je stav Srba sa severa Kosova i Metohije da se na pregovorima u Briselu mora poštovati Ustav Srbije.

"Ostajemo pri stavovima da niko nema pravo da išta dogovara mimo saglasnosti Srba sa Kosova i Metohije, nema pravo da nas gura u nezavisnu državu Kosovo. Mi želimo da se nađe najprihvatljivije rešenje za sve građane na severu Kosova i Metohije, ne samo za Srbe već i za sve lojalne državi Srbiji", rekao je Nedeljković.

On je izrazio nadu da će "na narednim pregovorima tim (Beograda) ostati dosledan" i da neće prihvatiti "ucene, pretnje i uslovljavanja", kao i da se o tome da li su za Kosovo i Metohiju ili za Evropsku uniju izjasne građani Srbije.

Nedeljković je dodao da razume da je državni vrh pod velikim pritiskom, pretnjama i ucenama.

"Podržavamo državni vrh da ostane dosledan i da ne prihvati jednostrane ucene i nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Nedeljković.

Sastanku su prisustvovali predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga. Ranije danas čelnici lokalnih samouprava i načelnik okruga izrazili su očekivanje da će ih Vulin obavestiti o najnovijoj rundi pregovora u Briselu.

Biće to i prilika da predstavnici građana sa severa Kosova saopšte šta je za Srbe na severu pokrajine prihvatljivo, a šta ne od onoga što se razmatra na pregovorima u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: