Sutra u Briselu nastavak pregovora

Ministarka za evrointegracije Kosova Vljora Čitaku napisala na profilu na Tviteru da se delegacije Beograda i Prištine vraćaju u Brisel na nastavak pregovora.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.04.2013.

13:56

Default images

Ona dodaje da se dijalog dve strane uz posredovanje EU nastavlja sutra.

"Potreban nam je sporazum ne samo zbog normalizacije odnosa već i zbog toga da bi mogli da se fokusiramo na reforme", napisala je ona. Iz kabineta Hašima Tačija za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da se delegacija Prištine sa ljubljanskog aerodroma vraća u Brisel.

Savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku je izjavio za RSE da je kosovska delegacija trenutno u Ljubljani i da će u petak otputovati za Brisel kako bi nastavili razgovore sa Srbijom.

Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozvijak navodi da će dijalog najverovatnije biti nastavljen sutra po podne i da će visoka predstavnica EU zbog novog razvoja događaja skratiti svoju posetu Balkanu i da će se ranije iz Hrvatske vratiti za Brisel. RSE prenosi i da je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, potvrdila da će sutra biti održana nova, deseta runda pregovora.

I ambasadroka SAD u Prištini Trejsi Jakobson napisala je na Tviteru da se sutra u Briselu nastavlja dijalog Srbije i Kosova, uz komentar da je optimista i "da nije ostalo još mnogo vremena do postizanja istorijskog dogovora".

Delegacija Beograda dobila je poziv za sutrašnji nastavak i večeras će doneti odluku o odlasku na desetu rundu.

Drecun: Očekujem dogovor, došlo je do preokreta

Drecun (Tanjug, arhiva)
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je posle devete runde dijaloga Beograda i Prištine da očekuje da će se doći do dogovora, budući da je u najnovijim razgovorima došlo do značajnog preokreta. “Verujem da idemo napred i da je to nezaustavljiv proces ”, rekao je Drecun Tanjugu.

Drecun ističe da je u odnosu na osmu rundu, koja je, kako je ocenio, bila potpuno besperspektivna, jer nije uvažavala ni minimum državnih i nacionalnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji, u devetoj rundi postignut značajan napredak.

Mnogo toga što je Beograd predvideo kao rešenje sadržano je u predlogu koji je na sto stavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, smatra on, dodajući da se dijalog kreće napred i u dobrom pravcu, "bez obzira na opstrukciju Prištine".

“Imate Prištinu, koja pokušava da tu spremnost na kompromis naplati tako što će nam postaviti neke neprihvatljive uslove, a to je da mi ne sprečavamo eventualno njihovo članstvo u UN. To jednostavno ne može da prođe. Uz to, (kosovski premijer Hašim) Tači preti nasiljem. Kad neko preti nasiljem, to je direktna opstrukcija pregovora”, rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.

Pozitivni zncli za Drecuna su i to što su Brisel i Vašington, kako ocenjuje, počeli da uvažavaju minimum definisanih interesa Srbije.

“To je značajan preokret, ali pravac u kome se ide čini mi se da je definisan od strane Vašingtona izjavom jednog njihovog zvaničnika nakon osme runde da bi trebalo postići rešenje na liniji nešto više od Ahtisarija, donekle manje od autonomije. Meni predlog koji je sada na stolu liči na ovo”, naveo je Drecun.

On smatra da, uz odbijanje zahteva Prištine o uslovljavanju postizanja dogovora članstvom Kosova u UN, treba precizirati još neke detalje o nadležnostima opština, položaju opština južno od Ibra, dobiti garancije da kosovske bezbednosne snage neće biti prisutne u srpskim opštinama.

Janjić: Videćemo šta će biti sutra u 15h

Dušan Janjiæ (Foto: Tanjug, arhiva)
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić očekuje da će sutra u Briselu biti potpisan sporazum Beograda i Prištine.

"Po informacijama koje su bile pre nekoliko dana, sutra bi u 15 časova trebalo da se potpiše sporazum. Videćemo da li su informacije koje dolaze iz birokratskih krugova tačne. Ali, verujem da jesu. Jednostavno i pregovarači Srbije, posebno savetnik predsednika Tomislava Nikolića, rekao je da je sledeća runda uzmi ili ostavi, a niko ne odlazi (u Brisel) da bi ostavio", kazao je Janjić Tanjugu.

On je podsetio da bi potpisivanjem sporazuma bila završena ova faza pregovora, posle koje se od jeseni nastavlja dijalog, koji će biti praćen pregovorima o novim temama, plus o implementaciji, a sve pod pokroviteljstvom Direkcije Evropske komisije koju vodi Štefan File.

"Da budem precizan, File neće biti posrednik i on je u pravu kada je to rekao. To nije ni predviđeno, ali će njegov sektor pratiti sprovođenje. Biće puno teže nego sada. Biće uključeni i (Stefano) Sanino i drugi pomoćnici, biće redovnih sastanaka, kontrole na terenu, sve u svemu, jedna faza se uspešno završila", ocenio je on dodajući da je dogovor izuzetno važan.

Teško je, kako je dodao, reći da je to istorijski dogovor, ali će biti zabeležen u istoriji smirivanja konflikta između Srba i Albanaca i onda počinje dug rad, od najmanje godinu ili dve, na onome što se zove "početak normalizacije".

"Sve u svemu sam uveren da je to pozitivan i značajan događaj za Srbiju, Kosovo, region i Evropu", podvukao je on.

Janjić je izrazio žaljenje što u dijalog Beograda i Prištine nisu bili uključeni Srbi sa Kosova, ali je dodao da je dobra vest što nije sve ispregovarano, već samo principi kada je u pitanju sever Kosova, tako da će oni biti uključeni u dalje pregovore, samo što će to istovremeno značiti i definisanje stvari za primenu.

On je rekao da treba očekivati u narednih nekoliko nedelja reakciju Srba sa severa Kosova i ukazao da je izuzetno važno da je kosovska vlada spremna za izbore 15. septembra.

"Vrlo malo vremena je ostalo za vladu u Beogradu da pripremi Srbe za izlazak na te izbore. Jako je važno da izađu u što većem broju, da se Srbija izbori da glasaju i privremeno raseljena lica, a da srpske stranke pokušaju da nemaju više od dve stranke, da ne dele glasove, jer onda postoji šansa da se zaista učvrsti srpska kontrola", podvukao je on.
I u petak delegacije Beograda i Prištine za stolom Ketrin Ešton (Foto: EU)
Podsetimo da je noćas u Briselu završena deveta runda dijaloga Beograda i Prištine bez postizanja sporazuma, iako je sve juče nagoveštavalo da će dogovor ipak biti postignut.

Delegacije Beograda i Prištine međusobno su se optuživale za nepostizanje dogovora.

I pored toga što dogovor noćas nije bio postignut, visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da je optimista po pitanju postizanja sporazuma, jer su sada razlike između dve strane "male i plitke".

Eštonova je dodala da u ponedeljak Evropskom savetu podnosi izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i da se nada "da će tokom tog vremena obe delegacije proceniti da li mogu da preduzmu poslednje neophodne korake za finalizovanje sporazuma i da povedu svoje narode u budućnost".

Ketrin Ešton je u četvrtak nastavila posetu regionu, danas je u Sarajevu, gde je članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine prenela nadu da će pregovori Beorada i Prištine biti uspešno završeni.

Inače, u Briselu je juče srpski tim u pregovorima dobio novu i bolju ponudu, ali su sporne dve tačke i inicijativa Prištine da se to poveže sa članstvom Kosova u međunarodnim institucijama.

Među novinarima koji u Briselu izveštavaju o dijalogu Beograda i Prištine sinoć se prepričavala poruka Vljore Čitaku sa Tvitera: "Aman, verujte malo više nama, nego Tanjugu!"

Taj njen komentar je usledio posle informacije Tanjuga da je, prema nezvaničnim izvorima, kosovski premijer Hašim Tači napustio zajednički sastanak u Briselu nezadovoljan ponudom Ketrin Ešton i da je usledila pauza.

Kosovska ministarka za evrointegracije je na to reagovala tvrdnjom da je Tači izašao radi konsultacija, što je Tanjug takođe emitovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: