Dačić: Tači minirao pregovore

I deveta runda završena bez dogovora. Premijer Dačić rekao da je kosovski premijer Tači pokušao da nametne temu članstva Kosova u međunarodnim institucijama.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.04.2013.

00:36

Default images

Oba premijera su, u svojim obraćanjima novinarima, rekla da rešenje može biti pronađeno, javlja reporter B92.

Premijer Dačić je rekao da članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama nije bilo tema, a da je kosovski premijer Hašim Tači to postavio kao uslov za pregovore o policijskom i sudskom sistemu. Ketrin Ešton navodi da je ostalo još malo vremena.

Premijer Srbije izjavio je da je Beograd bio spreman da prihvati briselski sporazum o ovlašćenjima Zajednice srpskih opština, ali da je Hašim Tači to minirao vezivanjem tog problema sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u Ujedinjenim nacijama, što naša delegacija nije mogla da prihvati.

Za Tačijevu interpretaciju da je Srbija odbila sporazum, Dačić je novinarima u Briselu rekao da je to "krajnje nekorektno".

Premijer Srbije je rekao da je naša delegacija spremna da nastavi razgovore dok se sva pitanja ne reše.

"Bilo je 15 tačaka, one su za nas prihvatljive, osim te koja vezuje pitanje policije na severu sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić.

On je dodao da su razgovori bili teški, zahvalio je šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton na predlozima, koji su, kako je rekao, mnogo prihvatljiviji nego u prethodnim fazama i naveo da su u dosta pitanja stavovi veoma približeni.

"Očigledno je da Priština nije spremna da ide do kraja i opstruiše razgovore, pa čak i preti da pitanje severa može rešiti nekim drugim metodama, očekujući našu nervozu i protivljenje. Naravno, važno je zadržati razum i u narednim danima pokušati da dođemo do rešenja", kazao je Dačić.

Srpski premijer je dodao i da je moguće da u narednim danima bude napravljen iskorak, da je Srbija posvećena postizanju rešenja, da je delegacija Srbije bila jedinstvena i činila sve u skladu s našim interesima.

Mi ne tražimo nemoguće i veoma ozbiljno pristupamo ovim razgovorima, ne samo zbog datuma pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, nego zbog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, rekao je Dačić i dodao da Beograd samo traži rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

"Nismo došli da opstruiramo dijalog, već da postignemo rešenje maksimalno praveći velike, teške i bolne kompromise, rekao je premijer, okrivljujući Prištinu da "insistiranjem na sitnicama preti da ugrozi ceo sporazum".

Premijer je ponovio da je Tačijeva interpretacija da je Beograd odbio dogovor nekorektna i objasnio da je naša delagacija odbila da pitanje policije bude uslovljeno članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama.

On je pojasnio da je prištinska strana zapravo kandidovala novu temu, vezujući je za pitanje policiju na severu, kojom bi se dve strane obavezale da jedna drugu ne ometaju u članstvu u međunarodnim organizacijama.

"Oni nas nigde ne mogu da blokiraju, pa bi pristanak na taj zahtev značio da mi priznajemo nezavisnost Kosova, a mi to nećemo nikad prihvatiti", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što danas nije postignut dogovor, Srbija je spremna da nastavi dijalog, a konsultacije u državnom vrhu biće nastavljene.

"Mi želimo da se ovo pitanje pozitivno reši", rekao je Dačić i ukazao na spremnost Vlade Srbije da u razgovor o problemu prisustva kosovske vojske na severu Kosova uključi i generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena.

Tači je, s druge strane, rekao da je Eštonova odbila sve predloge koje je dala Srbija, da ne želi da se vraća pregovorima kao što je Rambuje i da se, kako je rekao, u 2013. godini ne mogu tražiti rešenja glavom i logikom Vojislava Šešelja, prenosi naša reporterka iz Brisela Ljubica Gojgić.

Tači je izjavio da je Priština prihvatila sve predloge Ketrin Ešton, uključujući i današnje, a da je Beograd odbio.

"Ovo je treći put da je Srbija odbila, a Kosovo prihvatilo", rekao je Tači novinarima.

On je rekao i da će možda Srbija da se predomisli u narednim danima.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je Beograd i Prištinu da razmotre ponuđene predloge i vide da li dogovor može biti postignut, prenela je njena portparolka Maja Kocijančič na Tviteru.

"Prošli put sam rekla da je dogovor blizu i da je jaz uzak, ali dubok. Danas mogu da kažem, s dubokim uverenjem, da je jaz uzak i veoma plitak", ocenila je Ešton, čiju je poruku prenela Kocijančićeva.

Eštonova je napomenula da je do ponedeljka, kada treba u Luksemburgu da podnese izveštaj o dijalogu Savetu ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, ostalo još malo vremena.

"Nadam se da će za to vreme i Srbija i Kosovo pokazati da li mogu da preduzmu poslednje, konačne nužne korake i postignu dogovor i povedu svoje narode napred u budućnost", prenela je Kocijančićeva njene reči.

Ova, deveta runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU trajala je skoro 14 sati. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, koji je bio član srpske delegacije u Briselu tokom 9. runde, izjavio je Tanjugu da je nastavak pregovora moguć, ali da termin nije zakazan.

Đurić je rekao da je dijalog završen bez dogovora zbog opstrukcije kosovskog premijera Hašima Tačija oko već predloženih formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije i otvorenih pretnji Tačija nasiljem.

Đurić je poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne logikom terorista.

Đurić je juče izjavio da je na stolu bio predlog od 15 tačaka koji je mnogo bolji od prethodnog. Problem 14. tačka koja se tiče evrointegracija, rekao je Đurić za vreme poslednje pauze.

Podsetimo, na sastanku u Briselu, pored premijera Ivice Dačića, srpsku delegaciju činili su potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kao i savetnik predsednika Marko Đurić. 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

229 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: