Senat odbio Obamin predlog o oružju

Američki Senat odbio je zajednički predlog nekoliko kongresmena i senatora za sveobuhvatniju kontrolu osoba koje kupuju oružje.

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2013.

23:48

Default images

To se ocenjuje kao veliki politički poraz za predsednika Baraka Obamu. Predlog je došao iz obe, demokratske i republikanske partije.

Obamina administracija je, nakon decembarskog masakra u Konektikatu, kada je 27 osoba ubijeno u jednoj školi, od kojih dvadesetoro dece, predložila niz izmena zakona o kupovini oružja, među kojima je bio i predlog da se pooštre kontrole za one koji nameravaju da kupe oružje.

I pored skoro četvoromesečne kampanje i lobiranja, Senat sa 54 glasa "za" i 46 protiv, nije usvojio predloženo rešenje, za koje se tražila podrška najmanje 60 senatora.

Nakon što je ova mera, koja je za konzervativce bila najblaža, propala, teško je očekivati da će ostali Obamini predlozi, među kojima je ideja o zabrani prodaje automatskog jurišnog oružja, ili ograničenje koliki šaržeri mogu da budu, proći na nekom eventualnom budućem glasanju u Senatu.

Protivnici ovih zakonskih izmena tvrde da bi to bilo mešanje vlade u prava pojedinaca, kao i da bi time bio narušen član dva Ustava SAD kojim je zagarantovana sloboda posedovanja oružja.

Lider demokrata u Senatu Hari Rid, koji i sam poseduje oružje i zagovornik je tih prava, međutim, kaže da je "sramna" taktika kojom su republikanci plašili javnost da će oružje biti zabranjeno, iako je 90 odsto stanovnika SAD podržalo izmene zakona.

Najveći protivnici ograničenja u prodaji oružja su predstavnici jake lobističke Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), tako da Obamin predlog nisu podržali ni svi demokratski senatori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: