Obami poslato pismo sa otrovom

U pismu koje je adresirano na predsednika SAD Baraka Obamu nađen je ricin, veoma otrovna supstanca, pokazuju prvi rezultati istrage FBI-a, javlja AP.

Izvor: Beta

Sreda, 17.04.2013.

16:26

Default images

Pismo je pronađeno u objektu koji se koristi za pregled pošte upućene na Belu kuću, istog dana kada su američke vlasti saopštile da je u pismu poslatom senatoru Rodžeru Vikeru nalazio smrtnosni otrov ricin, prenosi AFP.

Nakon što je otkrivena ova sumnjiva pošiljka, jedna osoba je uhapšena , nakon što je pokušala da uđe u Kongres sa rancem u kome se nalazilo više zapečaćenih koverata sa pismima.

Sumljivo lice koje je pokušalo da uđe u Kongres trenutno ispituje policija, preneo je Si-En-En, koji navodi da je policija nezvanično saopštila da je priveden pošto se "sumnjivo ponašao", a onda su pronađena i pisma.

Istovremeno, jedna od zgrada u Vašingtonu u kome se nalaze kancelarije Senata, evakuisana je, ali još nije poznato iz kog razlika. Američka Tajna služba, koja je zadužena da se brine o bezbednosti predsednika SAD, prethodno je otkrila da se u jednom pismu koje je upućeno Baraku Obami nalazi "sumnjiva supstanca", ali još nije saopšteno da li je u pitanju neki otrov.

Kako prenose televizije Si-En-En i Foks Njuz, pismo je primljeno u Belu kuću i u prijemnom odeljenju, gde se vrši provera, ustanovljeno je da se u njemu nalazi nešto sumnjivo. Uskoro bi o svemu trebalo da se zvanično oglasi FBI.

Portparol Tajne službe Edvin Donovan saopštio je da agencija koja štiti predsednika i njegovu porodicu, blisko sarađuje sa policijom na Kapitolu i Federalnim istražnim biroom (FBI) kako bi se utvrdilo poreklo pisma.

Pismo je bilo upućeno i republikanskom senatoru iz Misisipija Vikeru, ali mu nije uručeno, pošto je nakon provere ustanovljeno da se u koverti nalazi otrov koji je višestruko jači od cijanida.

Prema navodima Rojtersa, pismo je bilo upućeno iz Memfisa u Tenesiju. Pismo sa materijom za koju se veruje da je otrovna upućeno je u sedište FBI u Kvantiku.

Vlasti su odbile da daju podatke o osumnjičenom ili o bilo kom aspektu istrage, koju vode policija i Federalni istražni biro (FBI). Testovi su pokazali da je pismo upućeno na vašingtonsku kancelariju republikanskog senatora iz savezne države Misisipi Rodžera Vikera sadržalo otrov koji može da izazove smrt.

Senatorka Kler Mek Kaskil rekla je da osumnjičena osoba često šalje pisma čalnovima senata. Demokratski senator Dik Darbin rekao je da je pismo presretnuto u poštanskom odeljenju senata u okrugu Princ Džordž, u državi Merilend, kod Vašingtona.

Predstavnik policije Šenel S. Antroubus rekao je da je policiji javljeno da je poštansko odeljenje primilo "koverat koji je sadržavao zrnastu materiju". Koverta je ispitana i premilimirani rezultati pokazali su da je u njoj ricin, rekao je Antroubus i dodao da je materijal prosleđen akreditovanoj laboratoriji na dalje analize.

Koverta je imala markicu Memfisa, u saveznoj državi Tenesi, ali na njoj nije bilo povratne adrese ili sumnjivih oznaka, rekao je Terens Gajner iz obezbeđena senata. On je rekao da nema znakova da je bilo još sumnjivih pošiljki.

Nekoliko događaja otkazano je danas u glavnom gradu SAD zbog eksplozija na Bostonskom maratonu u kojima su tri osobe ubijene, a 170 ljudi je povređeno. Nema dokaza da su ta dva incidenta povezana.

Viker je postao senator 2012. Pre toga je 12 godina bio član Predstavničkog doma Kongresa. Prema priručniku Odeljenja za domovinsku bezbednost (Homeland Security Department), ricin je najopasniji kada se udahne. Ne postoji protivotrov. U isto vreme, danas je policija u Oklahoma Sitiju naredila evakuaciju gradske skupštine i okolnih zgrada, pošto je uočen jedan napušteni parkirani kombi.

Kapetan policije u tom gradu Dekster Nelson rekao je da su zgrade evaukisane iz predostrožnosti, nakon što je proverom tablica utvrđeno da je kombi koji služi za selidbe prethodno ukraden.

Na lice mesta je izašla protivdiverziona ekipa koja će pretražiti kombi da bi bili sigurni da se u njemu ne nalazi eksploziv.

Oklahoma Siti je već bio meta bombaškog napada 1995. godine, kada je Timoti MekVej dovezao kombi pun eksploziva ispred jedne od federalnih zgrada i nakon toga ga detonirao, ubivši 168 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: