Boston: Poklopac lonca jedini trag?

Pronađeni ostaci eksplozivne naprave kojom je izvršen napad na Bostonskom maratonu. Još nema osumnjičenih. Identifikovane su sve tri žrtve.

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2013.

10:43

Default images

Službe koje istražuju bombaški napad u Bostonu pronašle su parče štampane ploče za koju se veruje da je bila deo eksplozivne naprave, a nađen je i poklopac ekspres lonca koji se usled eksplozije lansirao na krov jedne od obližnjih zgrada.

Predstavnik bezbednosnih snaga, koji je insistirao da ostane anoniman, izjavio je agenciji AP da su pronađeni predmeti za koje se veruje da su delovi eksplozivne naprave korišćene u napadu.

Osoba bliska istrazi, objasnila je AP-u da su eksplozivne naprave sačinjene od ekspres lonaca, punjenih metalom i čeličnim kuglicama.

CNN javlja da američki istražni organi nemaju osumnjičenog za eksplozije na bostonskom maratonu, zbog čega traže pomoć građana.

Kako izveštava CNN, u središtu istrage koju sprovodi FBI sada su ostaci eksplozicnih naprava koji su pronađeni na mestu eksplozije - ekspres lonac i najlonska kesa, za koju se pretpostavlja da je u njoj bila smeštena bomba. Odgovornost za napad niko nije preuzeo, a FBI je ranije naveo da je opseg osumnjičenih, ali i motiva, "široko otvoren".

Na ostacima ekspres lonca, za koji se misli da je bio bomba, jasno se vide ostaci natpisa fabrike u kojoj je napravljen, ili marke, tako da je sada na istražiocima da rekonstruišu ceo natpis i krenu u potragu za time o kom ekspres loncu je reč i gde bi on mogao biti kupljen. Takođe se veruje da je bomba bila aktivirana tajmerom.

Eksplozivne naprave od ekspres lonaca u širokoj su upotrebi u međunarodnom terorizmu. Njihovu upotrebu preporučuju i operativci ogranka Al Kaide u Jemenu, ali se mora imati u vidu da se instrukcije o tome kako napraviti takvu bombu mogu lako pronaći na internetu.

Američki zvaničnici zato poručuju svojim sunarodnicima da ne brzaju sa zaključcima i da napad ne dovode odmah u vezu sa međunarodnim terorističkim grupama.

Sekretarka za državnu bezbednost SAD Dženet Napolitano kaže da za sada ne postoje indicije da je napad bio deo široke zavere.

Ekspres lonci su ranije korišćeni u napadima u Avganistanu, Indiji, Nepalu i Pakistanu, navodi se u izveštaju FBI-ja iz 2010. godine. Jedna od tri eksplotivne naprave korišćene u neuspešnom bombaškom napadu na njujorškom Tajms skveru 2010. godine bila je napravljena upravo od ekspres lonca. U međuvremenu, američke vlasti saopštile imena tri žrtve napada u Bostonu. U pitanju je 8-godišnji dečak Martin Ričard, 29-godišnja studentkinja Bostonskog univerziteta Kristl Kempbel, a treća žrtva je 23-godišnja kineska državljanka Lingzi Lu, iz jednog grada u severoistočnoj kineskoj provinciji Liaoning: Ona je studirala statistiku na Bostonskom univerzitetu, a u SAD je koristila ime Doroti Lu.
Beta-AP
Uzorci su poslati na ispitavanje u nacionalnu laboratoriju FBI-ja, a uporedo sa tim analizama, agenti koji rade na ovom slučaju sprovode istragu na terenu i apeluju na sve građane koji mogu da pomognu da obaveste vlasti o bilo čemu što smatraju sumnjivim.

"Neko zna ko je ovo uradio. Saradnja sa zajednicom će imati ključnu ulogu u ovoj istrazi", rekao je za CNN specijalni agent Rik Delori. On je apelovao da se vlastima jave oni koji su čuli bilo koga da govori o napadu na maraton ili da prijave one koji su pokazali interes prema eksplozivima.

Delori je naveo da se jave i građani koji su čuli zvuke eksplozija u udaljenim oblastima, jer je moguće da je bilo testiranja eksplozivnih naprava uoči maratona.

Nakon napada, na društvenim mrežama osvanula je fotografija na kojoj se vidi muškarac na krovu jedne od zgrada u blizini cilja Bostonskog maratona, što je pokrenulo nagađanja da je reč o izvršiocu napada. Poklopac ekspres lonca nađen na krovu jedne od zgrada dodatno je podstakao te spekulacije.

Međutim, po svemu sudeći, reč je o pukoj slučajnosti, budući da je poklopac lonca nađen na krovu potpuno druge zgrade, kao i da on tamo nije ostavljen, već ga je na zgradu lansirala silina eksplozije.
Print skrin
Istovremeno, istražitelji FBI-ja koriste obiman video materijal i fotografije kako bi utvrdili ko je na dve lokacije postavio bombe u Ulici Bojlston. Za sada im se najsumnjivije čini jedan muškarac u crnom odelu, koji je snimljen kako, u trenucima eksplozije, trči od mesta na kom se to dogodilo.

Ono što je njega izdvojilo kao sumnjivog je činjenica da je jedini bežao od mesta eksplozije, dok su svi oko njega bili u šoku, "zaleđeni", ili su ležali na zemlji povređeni. Američki mediji navode i da je njegova odeća bila potpuno pocepana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: