"Poremećena osoba izvela napad"

Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić kaže da je još rano za zaključak o tome ko stoji iza napada na učesnike maratona u Bostonu.

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2013.

09:52

Default images

On smatra da američki zvaničnici najpre moraju da saopšte rezultate istrage i ističe da postoji mogućnost da je to delo usamljenog bombaša ili poremećene osobe.

Dragišić je rekao da bi se, zbog činjenice da se ni 24 sata posle napada na učesnike maratona niko nije oglasio, moglo zaključiti da je reč o delu neke poremećene osobe.

"Ukoliko iza napada ne stoje nikakvi politički motivi, onda se u ovom slučaju ne bi ni moglo govoriti o terorizmu", istakao je Dragišić za TV Pink.

S druge strane, međutim, upravo je stigla vest iz Sjedinjenih Američkih Država da je u američku poštansku službu dospela pošiljka sa otrovom, ukazao je Dragišić i dodao da "takvi događaji mogu, ali i ne moraju biti povezani jedan sa drugim".

"Očigledno bi se neka teroristička organizacija, koja je eventualno stajala iza ovog terorističkog napada, do sada oglasila", rekao je Dragišić.

On je podsetio da je do sada poznato samo to na koji način je izvršen napad na učesnike maratona i koje je sredstvo korišćeno.

Dragišić je objasnio da SAD imaju najjači sistem bezbednosti u svetu i da Alkaida ima malo šansi da ugrozi Ameriku.

S druge strane, međutim, prema njegovim rečima, praktično nema odbrane protiv usamljenih bombaša, poremećenih osoba i autsajdera, koji do sada nisu bili u fokusu bezbedonosnih službi.

Na maratonu u Bostonu u terorističkom napadu su poginule tri osobe, a više od 180 osoba je povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: