Đurić:Na stolu predlog od 15 tačaka

Na stolu predlog od 15 tačaka koji je mnogo bolji od prethodnog. Problem 14. tačka koja se tiče evrointegracija, kaže savetnik predsednika Marko Đurić.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 17.04.2013.

21:36

Default images

Član srpske delegacije u Briselu izjavio je da je ponuđen mnogo bolji predlog za rešenje pitanja ovlašćenja srpskih zajednica na severu Kosova, posebno kad je reč o policiji i sudstvu.

Đurić je podvukao da je reč o papiru od 15 tačaka koji je timovima Beograda i Prištine predstavila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, ali da albanska strana ne prihvata predlog Ketrin Ešton koji se odnosi na policiju.

Zajednica srpskih opština imala bi neposrednu nadležnost za izbor regionalnog komandanta policije, komandanata policija opština sa srpskom većinom i predviđeno je da sastav policije odražava većinski sastav stanovništva, rekao je savetnik predsednika Srbije.

Sada više nije na stolu raniji predlog da se opštine Južna Mitrovica, Vučitrin i Srbica u kojima su Albanci u većini, uključe u zajednicu srpskih opština, čime bi se promenila etnička slika regiona, rekao je Đurić.

Bolji je i predlog za pravosuđe, veće su nadležnosti, bolje uređenje sudova predviđa veće prisustvo srpskih sudija na severu i sredinama gde većinski živi srpsko stanovništvo, rekao je Đurić.

Đurić je objasnio da je veliki problem što Priština ne prihvata tačku 14. papira Ketrin Ešton, u kojoj se govori o učešću dve strane u evropskim integracijama. Albanska strana želi da se to odnosi na "članstvo u međunarodnim organizacijama", dodao je on.

On je naveo da će, pod pretpostavkom da se u ovoj rundi usaglase svih 15 tačaka papira, koji bi imao karakter dokumenta "uzmi ili ostavi", naknadno biti izvršene konsultacije i biti upoznati svi državni organi u Srbiji.

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da je kosovska delegacija došla "s dobrom namerom da se nađe rešenje".

"Dali smo vremena da se pojasne postojeće razlike", rekao je Tači i dodao da to rešenje treba da bude u interesu Kosova, Srbije, regiona i EU.

Đurić je rekao da sporazum nije sveobuhvatan, da se ne bavi svim problemima koje treba rešiti i da još traje analiza svih tačaka kako bi Beograd mogao reći da li će biti prihvaćen.

"Zato moramo znati šta tačno stoji na stolu, a onda će državni vrh u Beogradu razmatrati taj papir i s time će izaći pred srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da će potom odluka biti saopštena, kako očekuje, do kraja vikenda.

On je naveo da su pregovori bili veoma teški i žustri, ali i konstruktivni.

Postignut je napredak u odnosu na prošlu rundu, rekao je Đurić i dodao da se pokazalo da je državno rukovodstvo bilo u pravu kada je tražilo dodatne pregovore.

Kako je ranije javljeno, srpski tim u Briselu dobio je novu ponudu.

Anallitičar: Prištini neće biti lako da prihvati

Analitičar Dejan Vuk Stanković je, gostujući u Vestima TV B92, ocenio da je predlog koji je ponuđen u Briselu tokom 9. runde pregovora bolji, naročito zato što je uzet u obzir zahtev da Srbi imaju uticaja na tkzv. ministarstva sile -policiju i sudstvo, što garantuje bezbednost Srbima na KiM, i zato što je ukinuta ideja o povezivanju opština, čime se ne menja etniči sastav severa Kosova . On smatra da su dve strane sada bliže dogovoru. Dejan Vuk Stanković kaže da pozicija Tačija nije laka i da kosovskoj strani nije lako da prihvati modifikovani predlog, i zbog toga što ih čekaju izbori.

"Sigurno je da smo bliži dogovoru, s obzirom na činjenicu da je ponuda značajno modifikovana i da su uzeti u obzir supstancijalni zahtevi srpske strane koji se odnose na bezbednost Srba koji žive na Kosovu. Što se tiče kosovske strane, svakako da njima nije lako da prihvate ovu modifikovanu ponudu, jer oni, s jedne strane, kao pregovarački tim, a i javnost na Kosovu, imaju jako velika očekivanja od ovog pregovaračkog procesa... A s druge strane, ni pozicija premijera Tačija nije tako komforna kada je reč o stabilnosti njegove vlade, i Kosovo za manje od godinu dana ulazi u predizbornu kampanju“, ocenio je analitičar.

Upitan koliko smo bliži dobijanju zelenog svetla za datum početka pregovora sa EU, Dejan Vuk Stanković kaže da smo bliži u onoj meri u kojoj smo bliži dogovoru. "A kada je reč o dogovoru, prilično smo blizu, ostaje samo da kosovska strana učini još koji kompromis koji bi učinio da Srbija prihvati ovaj papir.“

Analitičar kaže da je druga bitna stavka način na koji strane pristupaju kompromisu i da se sa Zapada moglo čuti da će podršku dobiti ona strana koja bude konstruktivna . "Onaj ko je konstruktivan i privržen ovom poslednjem papiru EU svakako je da će dobiti podršku i samom procesu. Ako Srbija pokaže doslednost principijelnost kad je reč o svojoj političkoj poziciji i ako pokaže konstruktivnost kada je reč o razgovorima sa oba partnera, i EU i Kosovom, mislim da onda nije nemoguće očekivati zeleno svetlo, čak i ako ne bude sporazuma“.

On smatra da, ukoliko bi došlo do sporazuma, niko od političara koji učestvuju ne bi izgubio popularnost, jer kod građana je na ceni sposobnost političara da traže rešenje. On smatra da je ova Vlada Srbije odabrala dobar tajming i uhvatila se najtežeg pitanja i najvećeg izazova u prvoj godini mandata i "imaće vremena da uspehom možda na nekim drugim poljima neutralizuje efekat ovih možda nepopularnih mera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: