Razoran potres, Iran negira žrtve

Snažan zemljotres od 7,8 stepeni Rihtera pogodio jugoistočni Iran. Iako je državna televizija prvo javila da ima najmanje 40 žrtava, te podatke sada poriče.

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2013.

12:59

Default images

Broj stradalih u Pakistanu popeo se na 34.

Organizacija Geološki nadzor SAD na svom sajtu navela je da je epicentar zemljotresa bio blizu granice s Pakistanom, 86 kilometara od grada Kaša, na dubini od oko 16 kilometara, javlja BBC. Podrhtavanje tla se osetilo širom Bliskog istoka, do Nju Delhija, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Omana.

To područje potresali su novi naknadni potresi.

Državna iranska televizija prvo je izvestila da je za sada stradalo 40 ljudi, dok Rojters prenosi izjave iranskih zvaničnika koji su rekli da očekuju više stotina žrtava. I preko društvene mreže Tviter ubrzo su se prenele informacije da ima više desetina žrtava, kao i 850 povređenih.

Sada taj državni mediji demantuje prve izveštaje o broju stradalih, navodeći da je za sada samo pet osoba povređeno. Istovremeno susedni Pakistan saopštio je da je do sada u zemljotresu stradale 34 osoba.

Raša tudej javlja da su odmah u tu oblast poslata tri helikoptera, kao i da su veze s tim područjem u prekidu. RT navodi i da je grad Kaš gusto naseljen i da u njemu živi preko 56.000 stanovnika. Takođe, navodi se i da nuklearno postrojenje u gradu Bušer nije oštećeno.

Rojters prenosi da su neke provincije ostale potpuno bez struje, kao i da obližnji grad Saravan nije pretrpeo znatniju štetu, ali CNN javlja da je u Saravanu proglašeno vanredno stanje. Taj grad je udaljen 158 kilometara od grada Kaša, koji je najbliži epicentru potresa.

Strahuje se da će najteže biti pogođeni ruralni delovi ugrožene oblasti, jer su tamo kuće uglavnom napravljene od blata i trske. Spasioci iz drugih oblasti Irana stižu u ovo područje.

BBC na Persijskom javlja je grad Kong uništen, kao i da je uništeno na desetine domova u ruralnim područjima oblast Nimroz, ali i da još nema izveštaja o stradalima u tim mestima.
Uznemireni stanovnici Karaèija (Foto: Beta/AP)
Lokalni mediji javljaju da je u Pakistanu, u gradu Muškil blizu granice sa Iranom srušeno je oko 1000 objekata. Pakistanska državna televizija je javila da je u oblasti Karan blizu epicentra poginula najmanje 21 osoba, uključujući, za sada je poznato, tri žene i dvoje dece.

U Karačiju je u toku je evakuacija zgrada, veliki broj stanovnika ovog višemilionskog i najvećeg pakistanskog grada je izašao na ulice. Evakuacija je i u Abu Dabiju i Dubaiju kao i u svim visokim zgradama u Nju Delhiju.

"Bila sam kod kuće. Bila sam u svom krevetu koji je počeo da se pomera i to je trajalo dobrih 15 sekundi. Shvatila sam da je u pitanju zemljotres i počeli smo sa evakuacijom. Svi su izašli na ulice i počeli da se mole. Deca su plakala", rekla je za CNN novinarka Rabia Ali iz Karačija.

Iran se inače nalazi na veoma trusnom tlu. Prošle sedmice je Iran pogodio zemljotres u kojem je stradalo preko 30 ljudi, takođe u oblasti nedaleko od nuklearke Bušer.

Tu zemlju je u decembru 2003. pogodio snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru koji je praktično sravnio grad Bam sa zemljom, ostavivši iza sebe 40.000 stradalih ljudi. I prošle nedelje Iran je pogodio snažan zemljotres u blizini grada Bušehr, kada je poginulo skoro 40 ljudi, dok je više stotina njih povređeno.

Današnji zemljotres, od 7,8 stepeni, pogotovo na maloj dubini, kao što je ovde bilo, smatra se veoma razornim.


Radi se o najjačem potresu u poslednjih 40 godina u Iranu, a u zemljotresu jačine 7,7 stepeni 1990. godine poginulo je 37.000 ljudi, dok je više od 100.000 ljudi bilo povređeno. Taj potres je uništio 27 gradova i 1.870 sela u severozapadnim provincijama Gilan i Zanđan.

 

 

 

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: