Tači: Srbija odbila predlog

Pregovori Beograda i Prištine, koji su nastavljeni oko 22.30, završeni su. Tači se nešto iza ponoći obratio novinarima i rekao da je Srbija odbila predlog.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 16.04.2013.

21:31

Default images

Tači je izjavio da se "možda Beograd i predomisli u narednim danima".

Tači je, pre poslednjeg trojnog sastanka u ovoj rundi pregovora, rekao da Priština hoće jedinstven policijski i sudski sistem.

Prema nezvaničnim informacijama, do prekida nešto pre 20.30h došlo je posle sukoba Aleksandra Vučića i Hašima Tačija oko dve tačke sporazuma.

Jedna od spornih tačaka je pitanje regionalnog komandanta policije, jer je to pitanje nadležnosti Zajednice srpskih opština.

Marko Đurić, jedan od članova srpske delegacije i savetnik predsednika Nikolića, izjavio da je srpska strana dobila mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije, a da će odluka državnog vrha uslediti do kraja vikenda.

Današnje sastanke su obeležile duge pauze. Tokom pauze koja je počela oko 16 časova, nakon kratkog trojnog sastanka Srbije, Kosova i EU, pregovarački timovi su obavljali konsultacije. Trojni razgovori su nastavljeni posle skoro tri sata, ali je i taj sastanak trajao kratko, ni pun sat. Delegacije su nešto pre 20.30 otišle na novu pauzu.

Kako se ranije danas moglo čuti iz nezvaničnih izvora u Briselu, kosovski premijer je nezadovoljan ponudom koju je iznela Ketrin Ešton, pa je oko 16 časova napustio sastanak, nakon čega je bila određena pauza. Taj detalj nije potvrđen.
Foto: EU
Kosovska ministarka Vljora Čitaku je negirala da je Tači napustio sastanak i navela da je u toku pauza za konsultacije. Ona je na svom nalogu na Tviteru večeras napisala da izgleda da Srbija ponovo odbija predlog. Pre toga je javljeno da je Srbija dobila novu ponudu.

"Evo nesrećne vesti, Srbija izgleda ponovo želi da obije predlog sporazuma. Molim vas, ne propustimo ovu priliku", napisala je Vljora Čitaku na Tviteru. "Kosovo je spremno da prihvati predlog Eštonove, ali je Srbija rekla NE. Srbija želi nove predloge, ali Kosovo neće dozvoliti dodatne promene. To je to", napisala je Vljora Čitaku na Tviteru. "Bonus" runda, kako je u Briselu zovu, organizovana je pod pretpostavkom da će se danas postići neki kompromis.

Deveta po redu runda započeta je sastankom visoke predstavnice EU s prištinskim timom, u 10.30, a nakon njega usledio je sastanak sa srpskim timom u 11.40. Posle toga usledila je još jedna tura bilateralnih sastanaka.

Sastanak srpskog pregovaračkog tima i Eštonove trajao je skoro dva i po sata, a nakon toga je bila pauza za konsultacije. Posle toga, prištinski tim ponovo je ušao u kancelariju Eštonove. Trojni sastanak je počeo u 15.35, a prekinut je oko 16 časova.

Kako je ranije javljeno, srpski tim u Briselu dobio je novu ponudu. Za sever Kosova se nudi da Srbi budu regionalni komandant i lokalni komandiri policije.

Vljora Čitaku je ranije danas na Tviteru napisala da je sporazum koji je danas predložen "dobar za Kosovo i ne loš za Srbiju". "Dogovor je još moguć", dodala je ona, a sličnu poruku poslao je i Jelko Kacin. Kosovski portal Ekspres javio je da će taj predlog biti do kraja dana pretočen u dokument, koji će u petak biti predstavljen javnosti.

Ministarka za evropske integracije Kosova se nešto kasnije ponovo oglasila na Tviteru i to ubrzo po odlasku delegacija na pauzu, kada je napisala da "nije istina da je Tači napustio razgovore, već da je proglašena pauza za konsultacije".

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je u Briselu, pre nego što je otpočeo sastanak sa Eštonovom, da se Priština zalaže za postizanje sporazuma s Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.
Foto: Beta-AP
"Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum između države Kosovo i Srbije, sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zemlje i njihovih naroda", rekao je Tači novinarima. On je ocenio da bi taj sporazum bio u interesu ne samo Kosova već i Srbije, regiona i EU, i izrazio nadu da će "Srbija raditi" na njegovom postizanju.

"Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru", rekao je Tači.

Na sastanku u Briselu, pored premijera Ivice Dačića, srpsku delegaciju činili su potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kao i savetnik predsednika Marko Đurić. Podsetimo, Vučić je učestovao i na pregovorima 2. aprila.

Delegacije Beograda i Prištine sastale su se danas u Briselu na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, što predstavlja novi pokušaj pregovora dve strane.

"Pozvala sam premijera Ivicu Dačića i premijera Hašima Tačija da dođu sutra, u sredu 17. aprila na sastanak u Brisel. Zatražila sam da dođu na razgovore u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite opcije i postignu zajednički kompromis", navela je ranije danas Ketrin Ešton.

Delegacija Prištine juče je otputovala u Brisel. Kosovski premijer Hašim Tači je s prištinskog aerodroma poručio da se nada postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, što je u obostranom interesu. On je rekao novinarima da bi sporazum označio kraj "vekovnom sukobu dve zemlje" i doprineo normalizaciji "dobrosusedskih odnosa".

Đurđević očekuje dogovor u Briselu

Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose, kaže za B92 da je "sama ideja da se danas odlazi u Brisel pozitivna".

"Izjave kosovske i srpske strane su pozitivne. Pravi se atmosfera za postizanje sporazuma. Poslednjih dana se intenzivno radilo, razmenjivale su se ideje, a naša strana predložila je nešto što je približno stavovima međunarodne zajednice", objašnjava on.

Đurđević očekuje postizanje dogovora o nadležnostima srpskih opština i postavljanja šefova policije.

"Sada je svakome važno da iskoristi pozitivnu atmosferu da se dogovor postigne", kaže on i dodaje da se, "pravosuđe ostavlja za kasnije".

Prema njegovim rečima, na Kosovu će biti održani izbori u roku od godinu dana, pod okriljem OEBS-a.

Đurđević smatra da je dramatična retorika srpskih vlasti loša, baš kao i činjenica da građani Srbije i severa Kosova ne znaju o čemu se pregovara u Briselu.

"Loše je pominjati da smo pred novim Rambujeom. Treba stvarati uslove za normalizaciju odnosa sa Kosovom", zaključio je on.

Petrović: Najvažnije doći do rešenja

Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović je za frankfurtske "Vesti" rekao da će nova runda, najverovatnije početi danas pre podne, prvo odvojenim sastancima s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a zatim i zajedničkim susretima.

"Manje je bitno kako će se formalno ti susreti organizovati, najvažnije je da se dođe do rešenja. Naš tim putuje u istom sastavu kao i do sada. Želim da verujem da ćemo ovoga puta naći rešenje i postignuti sporazum, što je naš obostrani interes na putu ka EU", objasnio je Petrović.

On je istakao da se od prve do osme runde prošlo kroz mnoge teme, i za mnoge od njih su se pronašla rešenja. "Znam koja su pitanja sad opterećujuća i želim da verujem da će se i sada postići dogovor. Optimista sam, kao što sam bio i do sada", naglasio je Petrović.

Simić: Ili uspeh ili ulogu EU preuzima neko drugi

Predrag Simiæ (Tanjug, arhiva)
Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, s druge strane, ističe da će se u današnjoj novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine ili postići napredak ili će ulogu EU morati da preuzme neko drugi.

Simić je za RTS naveo da je poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu, za novu rundu pregovora iznenađenje, budući da se u međuvremenu nije desilo ništa što bi tu rundu učinilo uspešnijom od prethodnih.

Profesor Fakulteta političkih nauka smatra i da jučerašnja izjava kosovskog premijera Hašima Tačija ne uliva nadu da se može očekivati promena stava Prištine, a da se, kada je u pitanju stav Beograda, teško može očekivati da, imajući u vidu sve što je do sada rečeno, ostane prostor za neki ustupak.

"Srbija nije odustala od dijaloga, jer nije ni mogla, ni želela. Ali za dijalog je potrebno dvoje. Srbija je otišla veoma daleko u susret nekom sporazumu, ali taj odnos nije uzvraćen sa druge strane", ukazao je Simić.

Kako dodaje, dijalog i postizanje dogovora izazov je i za Beograd i za Prištinu, ali i za sam Brisel, koji se nije pokazao da može da dovede pregovore o krizi u bivšoj Jugoslaviji do kraja.

"Uvek su se negde pojavljivali Amerikanci. I ovih dana se moglo čuti da bi se eventualno u sledećoj fazi mogao pojaviti neko iz Vašingtona i ovo potvrđuje da je EU potreban uspeh u rešavanju kosovskog pitanja. Neuspeh u pregovorima bi bio veliki minus", naveo je Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

424 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: