SNS skuplja potpise za izbore

SNS je počela u Novom Sadu prikupljanje potpisa za smenu pokrajinskog rukovodstva i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. Iste zahteve ima i Nova Srbija.

Izvor: B92

Nedelja, 14.04.2013.

10:50

Default images

Potpisivanje peticije, koje je započelo u Dunavskoj ulici, kod Spomenika Jaši Tomiću, biće organizovano sutra u svim gradovima, selima i mesnim zajednicama u Vojvodini, najavila je član predsednistva SNS Maja Gojković.

Akciju potpisivanja peticije organizovala je Srpska napredna stranka kako bi dobila podršku građana za predloge koji su istaknuti na protestu u Novom Sadu pre dva dana.

"Sigurno je da svaka peticija kojom se prikupi veliki broj potpisa građana proizvodi pravne i političke posledice", rekla je Gojkovićeva novinarima, dodajući da bi "volela da vidi na koji način će vrh Demokratske stranke u Vojvodini ignorisati tako veliki broj potpisa".

Prikupljanju potpisa, kako je rečeno, SNS-u su se pridružile partije i organizacije koje su učestvovale na mitingu u petak u Novom Sadu - Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Srpski pokret obnove, politička organizacija Treća Srbija...

Predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je prikupljanje potpisa građana koji podržavaju zahteve iznete u petak na protestu u Novom Sadu.

On je precizirao da je reč o zahtevima za povlačenje iz procedure Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, za podnošenje ostavke predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića koji je predložio Deklaraciju i za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Navodeći da građani imaju pravo da traže izrečene zahteve, Vučević je na jučerašnjoj konferenciji za novinare napomenuo da niko ne napada Demokratsku stranku kada traži izbore na republičkom nivou, niti je zbog toga naziva rušilačkom.

"SNS se ne plaši izbora na svim nivoima i jedva čeka da na izborima pokaže svoju snagu, a posebno jedva čekamo pokrajinske izbore", rekao je Vučević.

I NS za smenu Pajtić, izbore i povlačenje Deklaracije

Foto: Tanjug
Nova Srbija zatražila je povlačenje Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine koju je predložio predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, kao i ostavku Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.

Član predsedništva Nove Srbije Aleksandar Bogdanović je rekao, na konferenciji za novinare, da je Demokratska stranka ostvarila na izborima u Kovinu manje od devet posto glasova i da ona ne može da predstavlja većinski srpski narod u Vojvodini.

"Apelujemo na pripadnike nacionalnih zajednica, a pre svega na Ištvana Pastora, da u svemu povuče razuman potez i da uskrati dalju podršku Demokratskoj stranci, koja ne predstavlja većinski srpski narod u Vojvodini", naglasio je on.

Bogdanović je rekao da se Nova Srbija pridružuje danas Srpskoj naprednoj stranci u prikupljanju potpisa protiv Deklaracije, kako bi na taj način pokazali šta građani Novog Sada i Vojvodine misle o tome.
Foto: Tanjug
On je naveo da je odbornica DS Ljiljana Batajić prošle nedelje, učlanjenjem u Novu Srbiju, pristupila odborničkom klubi SNS u Gradskoj skupštini Novog Sada, a da se razgovara sa još nekoliko odbornika o prelasku u redove NS.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU i da izolovani i sa zamrznutim konfliktom na Kosovu "nemamo šanse".

"Zbog toga je NS opredeljena za nastavak pregovora sa Prištinom sa EU ili bez nje", rekla je Filipovski na istoj konferenciji za medije.

Potpredsednik NS Jovan Marić je ukazao da se ova stranka zalaže za EU, ali i da je svet veliki i da treba sarađivati i sa Brazilom, Indijom, Risijom, Kinom...

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić odbacio je zahteve da podnese ostavku, kao i zahtev da pokrajinska vlada iz procedure povuče Predlog deklaracije.

Potpuno je neprihvatljivo i za svaku osudu nedemokratsko ponašanje vojvođanske vlasti i Bojana Pajtića, i on bi trebalo da podnese ostavku, izjavio je lider DSS Vojislav Koštunica. Na ovu izjavu je reagovao pokrajinski odbor DS-a, koji je saopštio da Vojislav Koštunica ne treba da brani Ustav Srbije od Vojvodine, jer su za vreme njegovog premijerskog mandata i Crna Gora i Kosovo proglasili nezavisnost. DSS je odreagovao: DS srećom nije stigao da izda Kosovo do kraja.

Vučić: Ni meni ni Pajtiću neće faliti dlaka s glave

Lider stranke i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da je na građanima da procene ima li vlast u Vojvodini ima legitimitet. Vučić ne pridaje mnogo značaja grafitima koji pozivaju na njegov i Pajtićev linč.

"To predstavlja dokaz ili vašar taštine političara koji gube legitimitet. U ovom slučaju se i moje ime pominjalo, pa nekako to isto mislim...Prosto ne mislim da je to naročito važno, ne mislim da će dlaka s glave da fali ni meni ni gospodinu Pajtiću, bilo kome... Mnogo više je narod izgubio lošom vlašću, nego svim tim besmislicama ili glupostima, mada to valjda služi kad ne znate više šta da kažete."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: