Keri: U Severnoj Koreji je kritično

Peking -- Američki državni sekretar Džon Keri sastao se u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đinpingom, kome je rekao da je situacija u Severnoj Koreji kritična.

Izvor: Beta
Foto: Beta, AP, arhiva
Foto: Beta, AP, arhiva

"Sadašnji trenutak je sigurno kritičan. Suočavamo se sa teškim izazovima..., među kojima su problemi na Korejskom poluostrvu, Iran i njegovo nuklearno naoružavanje, Bliski istok i potreba da se u celom svetu ponovo pokrene ekonomija", rekao je Keri tokom sastanka sa Đinpingom.

Posle sastanka sa Kerijem, Đinping u izjavama novinarima nije pominjao Severnu Koreju i uglavnom je govorio o "strateškoj prirodi" odnosa Pekinga i Vašingtona.

Keri je doputovao u Peking, kako bi apelovao na kineske vlasti da utiču na Severnu Koreju da odustane od pretnji raketnim napadima.

On je pre sastanka sa Đinpingom razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, kome je rekao da "predstoje veliki izazovi" i izrazio zadovoljstvo što su imali prilike da razgovaraju.

Keri je juče apelovao na Pjongjang da odustane od ispaljivanja raketa.

Kina je jedini veliki saveznik Severne Koreje i veruje se da Peking u najvećoj meri može da utiče na nepredvidive severnokorejske vlasti, navodi agencija Frans pres.

Vojni južnokorejski izvori su ranije saopštili da postoji mogućnost da Pjongjang ispali rakete 15. aprila, na dan kada je rođen Kim Il Sung, osnivač severnokorejskog komunističkog režima.

Info

Na današnji dan, 30. mart

1135 - Rođen je jevrejski filozof, lekar, matematičar i astronom Mojsije ben Majmon, poznat kao Majmonides, sledbenik Aristotela, najveći jevrejski filozof srednjeg

Razno četvrtak 30.03. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 43597 idi na stranu