S. Koreja: Nuklearni rat i košarka

Najmlađi svetski lider Kim Džong Un obeležio je prvu godišnjicu vladavine. Misteriozni vladar navodno voli košarku, Džoni Voker i „iv sen loran“ cigarete.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 13.04.2013.

23:53

Default images

Dok su mase Severnokorejaca pesmom i igrom slavile „velikog naslednika“ Kim Džong Ila i unuka osnivača nacije Kim Il Sunga, pretnje vođe Radničke partije i glavnokomandujućeg armije Severne Koreje „termonuklearnim ratom“ na noge su digle Vašington, Seul, Tokio i zabrinule Peking, Moskvu i Brisel.

Ali u isto vreme, gotovo da nema činjenice koja sa sigurnošću može da se potvrdi u vezi sa vođom najizolovanije zemlje, od datuma rođenja pa do potvrda da li zaista poseduje nuklearno oružje. Jedino u čemu se mnogi slažu jeste da je mladom Kimu ratoborna retorika donela poene na domaćem terenu.

Pre nego što je na čelu države nasledio oca, čak i njegovi sunarodnici malo su ga viđali u javnosti. Tek od 2010, kada je zvanično predstavljen narodu, pojavljuju se njegove fotografije. Državni praznik 8. januara obeležava rođendan mladog lidera čija je zvanična godina rođenja 1982. Ali veruje se da je Kim mlađi i da ima najviše 30 godina. Prema japanskim izvorima, Kim se školovao devedesetih godina u Švajcarskoj u međunarodnoj školi na engleskom jeziku.

Direktor državne škole u okolini Berna, Piter Bari svedočio je za „Vašington post“ da je Kim pohađao državnu školu pod pseudonimom Pak Un, kao sin diplomate. Opisuju ga kao ambicioznog, ali stidljivog mladića koji se dobro slagao sa drugovima. Ambasador Severne Koreje u Švajcarskoj bio mu je, navodno, mentor.

Kimovi školski drugovi kažu da je, koliko je bio nezainteresovan za politiku, toliko obožavao sport, posebno košarku i kompjuterske igrice. Bio je fasciniran igračima američke NBA lige. I sam je, kažu, bio „eksplozivni“ košarkaš koji ne voli da gubi. Navodno je jednom od drugova pokazivao fotografije sa Kobijem Brajanom i Tonijem Kukočem. O ovoj strasti „druga Kima“ svedoči i činjenica da je u Pjongjangu nedavno ugostio bivšu zvezdu NBA lige, Denisa Rodmana, sa kojim je gledao egzibicioni meč u Pjongjangu.

DRUGARICA RI SOL DžU NA vlast je Kim stupio bez prve dame. Upravo zbog toga je fotografija mlade, na zapadnjački način elegantne, žene u julu na otvaranju zabavnog parka, brzo postala slika dana. Posle nekoliko dana spekulisanja, objavljeno je da je to Kimova supruga „drugarici Ri Sol Džu“. Južnokorejski mediji tvrde da je reč o bivšoj pevačici, školovanoj u Kini, izdanku severnokorejske elite, čija majka je ginekolog, a otac profesor univerziteta. Pojedini izvori govore da je reč o braku koji je aranžirao Kimov otac 2008. godine i da je par 2010. dobio kćerku.

Prvobitni odabranik za naslednika „dinastije“, Kimov najstariji polubrat Kim Džong - nam je otpao iz kombinacije 2001. godine, kada je uhvaćen u pokušaju da sa falsifikovanim japanskim pasošem poseti tokijski Diznilend. Nekadašnji lični kuvar Kim Džong Ila, Kendži Fudžimoto, od koga potiče i najveći broj informacija o aktuelnom lideru u Pjongjangu, tvrdi da je izbor za naslednika bivšeg vođe pao na Kim Džong Una 2009. godine, posle procene Kim Džong Ila da mu po osobinama, uključujući i to da „nikad ne priznaje poraz“, najviše nalikuje.

Oni koji ga se sećaju iz mladosti tvrde da je voleo firmirane stvari, i da je nosio skupocene „najki“ patike. Komunistički lider, kažu, uživa u cigaretama „iv sen loran“ i viskiju „džoni voker“. Frizura za koju se odlučio vođa odudara od 28 „propisanih“ stilova, o kojima je nedavno govorila hongkonška TV stanica. Njegova krupna figura odudara od većine njegovih sunarodnika koji kubure sa hranom. Kim, navodno, ima probleme s kilažom, dijabetesom i povišenim pritiskom, od 2004. godine, od smrti njegove majke koja je preminula od raka.

Kim je stekao dve diplome sa univerziteta u Pjongjangu koje nose ime njegovog dede. Diplomu fizike poneo je sa Univerziteta Kim Il Sung i drugu sa Vojnog univerziteta Kim Il Sung.

Kult ličnosti oko Kim Džong Una, koji ima dva polubrata, dva brata i mlađu sesetru, počeo je da se gradi posle smrti njegovog oca. Dok ga je državna agencija opisivala kao „velikog, rajskog čoveka“, mladi Kim je brzo zauzimao visoke pozicije. Očeve kadrove zamenio je onima koji su lojalni samo njemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: