Sukobi u zatvoru Gvantanamo

Stražari i zatvorenici u vojnom zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi sukobili su se kad je uprava pokušala da štrajkače glađu izmesti iz zajedničkih prostorija.

Izvor: Beta

Subota, 13.04.2013.

23:37

Default images

Sukob se dogodio kada je izdata komanda da se zatvorenici u tom američkom pritvornom centru, gde se nalaze osumnjičeni za terorizam, premeste u jednu ćeliju kako bi uprava mogla pažljivije da ih nadzire tokom štrajka gladju, saopštila je vojska SAD.

U saopštenju južne komande američke vojske iz Majamija, navodi se da su zatvorenici uzvratili improvizovanim oružjem, a da su stražari ispalili četiri nebojeva metka kako bi suzbili nered. Vojska SAD navodi da nije bilo većih povreda.

Advokati pritvorenih kritikovali su akciju navodeći da je komanda zatvora trebalo da pregovara kako bi se okončao štrajk gladju, koji je počeo u februru kao protest na neograničeni pritvor i zbog agresivnih pretresa za njihovim primercima Kurana.

U američkom vojnom zatvoru na Kubi nalazi se 166 zatvorenika. Vojska SAD navodi da 43 štrajkuju gladju, dok njihovi advokati navode da ih je više, odnosno da je većina zatvorenih u štrajku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: