Bangi: Vođa pobunjenika predsednik

Mišel Đotodija, čija je pobunjenička koalicija Seleka preuzela vlast u Centralnoafričkoj republici prošlog meseca, izabran je za privremenog predsednika.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.04.2013.

20:32

Default images

Đotodija, koji se sam proglasio za predsednika nakon što su njegovi borci zauzeli Bangi 24. marta, bio je jedini kandidat na glasanju koje je održano na prvoj sednici nacionalnog prelaznog saveta, preneo je AFP.

Vođa pobunjenika je krajem marta odredio sastav prelazne vlade, u kojoj kontroliše pet ministarstava, uključujući i Ministarstvo odbrane. On je ranije rekao da planira da ostane na vlasti sledeće tri godine, koliko je preostalo do kraja mandata zbačenog predsednika Fransoa Bozizea.

Bozize je pobegao iz predsednicke palate proteklog vikenda i potražio utočiste u susednom Kamerunu, pošto su pobunjenici napali južnoafričke vojnike koji su ga čuvali i ubili njih 13, naveo je AP.

Seleka je labava kolicija oružanih pobunjeničkih grupa, od kojih su mnoge učestvovale i u ranijim pobunama u toj zemlji.

Centralnoafričku Republiku, bivšu francusku koloniju, od sticanja nezavisnosti 1960. godine potresli su brojni državni udari i pobune, a sam Bozize je na vlast došao 2003. godine, u puču koji je podržao Čad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: