MKG o dijalogu: Ima vremena za čudo

Direktor Međunarodne krizne grupe za Zapadni Balkan Marko Prelec uveren je da je sporazum Beograda i Prištine moguće postići.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.04.2013.

18:59

Default images

"Još ima par dana da se desi čudo", kaže za Tanjug Prelec, ali dodaje da će sporazum kad-tad, u svakom slučaju biti postignut jer je obema stranama u interesu da do njega dođe.

"Ne vidim nikoga bitnog ni u Beogradu ni u Prištini koji misli da je ovo kraj priče", ukazao je Prelec, koji već godimama prati situaciju na Zapadnom Ballkanu za MKG, uticajnu nevladinu organizaciju čiji se izveštaji pažljivo čitaju u Briselu i Vašintonu.

Jedini koji se nadaju propasti sporazuma su, prema njemu, lideri Srba sa severa Kosova. "Njima se nije svidela ni autonomija koju je u svojoj rezoluciji predložila skupština Srbije, a kamoli predlog Brisela", kaže on.

Prelec smatra da nisu u pravu oni koji opužuju Beograd za to što sporazum nije postignut u roku koji je Evropska unija zacrtala.

"Nisu krivi ni Beograd ni Priština - prosto se nisu dogovorili", tvrdi on i ističe da je Beograd učinio više napora od Prištine da do sporazuma dođe, ali da je do normalizacije još daleko.

On vidi Ahtisarijev plan kao centralnu tačku nesporazuma Srba i Albanaca.

"Priština hoće da primeni Ahtisarijev plan, dok Beograd želi njegovu suštinsku promenu", kaže on i dodaje da nije sasvim jasno šta su zahtevi srpskog tima.

"To što Beograd hoće je fluidno i varira od podele, preko nekakve široke autonomije, pa do zamrzavanja problema, ali osnovno je da se traži promena Ahtisarijevog plana", kaže.

Prelec primećuje da Brisel nema mnogo razumevanja za taj stav.

Po njegovom mišljenju, Beograd bi - ukoliko želi rešenje za kosovske Srbe koje je povoljnije od onoga što je predložio Ahtisari - morao da pokaže dobru volju i ponudi međunarodnoj zajednici nešto više, na primer u Preševskoj dolini.

"U pravu su preševski Albanci kada kažu da nemaju ni blizu onoliko prava koliko bi kosovski Srbi imali prema briselskom predlogu", tvrdi Prelec, uz konstataciju da je stanje na jugu Srbije "tako bedno da bi Beograd uz minimalni napor mogao znatno da ga poboljša, čime bi poboljšao i imidž Srbije".

Prelec kaže da je ono što se čulo na nedavnoj debati o međunarodnim sudovima u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bio korak u suprotnom pravcu.

"Ta debata je bila tragična, unazadila je imidž Srbije za dvadeset godina", kaže on i dodaje da je, umesto ozbiljne rasprave, Vuk Jeremić organizovao događaj kao neku vrstu osvete Haškom tribunalu zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima.

"Za Beograd bi bilo najbolje da se to što pre zaboravi", kaže on.

I pored svega, Prelec je optimista da će problemi između Beograda i Prištine u dogledno vreme biti rešeni, i to bez pribegavanja nasilju.

"Uprkos nekim izjavama koje dolaze iz Prištine, tamnošnja vlada objektivno nije u stanju da pokuša da silom reši problem severa, pa čak ni da isprovocira neki incident", tvrdi on i dodaje, a nije realno ni da tako nešto organizuje međunarodna zajednica.

"Sporazum će biti postignut, sada, na jesen ili sledeće godine, a onda će Srbija početi pregovore o pridruživanju EU", uveren je Prelec. On, međutim, ukazuje da će evropske integracije biti u zastoju sve dok ovo pitanje ne bude rešeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: