Legalizacija uzburkala Čajetinu

Čelnici opštine Čajetina tvrde da će Zakonom o katastarskoj legaliziaciji država biti oštećena, a nesavesni investitori biti zaštićeni.

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

16:34

Default images

Upis u katastar nepokretnosti bespravnih objekata, investitorima će sigurno olakšati muke i troškove, ali će sa druge strane na gubitku biti država i opštine, smatraju čelnici Čajetine.

Međutim, nedavno je na Zlatiboru ustalasana politička situacija tvrdnjama naprednjaka o postojanju kriminalne grupe, u kojoj je prvi čovek opštine najodgovorniji za korupciju.

Vladajuća koalicija odgovara da je jasno da se iza tih stranaka kriju moćni investitori, koji bi da grade mimo zakona i na štetu opštinskog budžeta i građana Čajetine.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da su vidljivi prvi efekti usvojenog Zakona o upisu u katastar bespravno izgrađenih objekata, kojim će biti zaštićeni nesavesni investitori, a time oštećene republička i državna kasa.

"Naša opština, mi smo precizno izveli te podatke, bi u tom slučaju bila oštećena preko 50 miliona evra, od nekoliko investitora, koji su prvaci političkih partija ovde na lokalnom nivou i naravno da oni ne žele da plaćaju svoje obaveze", tvrdi Stamatović.

Međutim, na poslednjoj sednici Skupštine opštine Čajetina šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Goran Obradović rekao je da predsednik opštine obmanjuje javnost.

"Stamatović hoće da sve ovo svede na politički i lični nivo. Ovde se radi o borbi protiv korupcije i niko nije optužio Demokratsku stranku Srbije, nego je direktno optužio tročlanu kriminalnu grupu, u kojoj osim Stamatovića, druga dva člana nisu uopšte članovi DSS-a“, navodi Obradović.

“Samo u jednom slučaju su oštetili budžet za 850 hiljada evra, zloupotrebljavajući svoj položaj i funkcije", tvrdi šef odbornika SNS-a.

Demokratska stranka tvrdi da već tri godine ukazuje na nezakonit rad lokalne vlasti, a o čemu su dostupni podaci budžetske inspekcije na internet portalu.

Prvi čovek zlatiborskih demokrata Strajin Nedović kaže da je nezakonito potrošeno preko 28 miliona dinara.

"Naravno da i u prethodne dve godine smo bili u borbi i podržavamo borbu protiv korupcije, ali postavljamo jedno značajno pitanje, a to je zašto niko ne reaguje na ove nalaze budžetske inspekcije", kaže Nedović.

Predsednik opštine Milan Stamatović tvrdi da je sve bilo po zakonu, što dokazuje i izveštajem budžetske inspekcije.

On tvrdi da iza svih napada na njega i lokalnu vlast stoje pojedinci koji koriste uticaj u najjačim partijama da nezakonito grade na Zlatiboru, zbog čega je već godinama izložen pretnjama.

"Čak su pokušali i decu da mi maltretiraju, tuku, tako da je i sad na zadnjoj Skupštini isto izrečena pretnja otvoreno od strane predsednika odborničke grupe SNS-a, a šta će se desiti ako predsednik umre", kaže Stamatović.

Naprednjak Goran Obradović kaže da nije pretio, već se našalio na račun predsednika Skupštine, a što je dostupno i na internetu.

"Ja molim gospodina predsednika, ako ne daj bože bude umro, da ostavi testament, pošto gospodin Rajović nema svoje mišljenje", rekao je tada Obradović.

U svakom slučaju raskinuta je koalicija naprednjaka sa DSS-om, a opozicija traži reakciju državnih organa zbog teške situacije u Čajetini.

Sa druge strane lokalna vlast kaže da ima apsolutnu većinu, glasovima građana koji od njih očekuju da ne dozvole da kriminalci grade na Zlatiboru, a to se isto očekuje i od države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: