Pajtić: Podstiču atmosferu linča

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da najava novog mitinga i poruke učesnika jučerašnjeg protesta predstavljaju "nedvosmislenu pretnju nasiljem".

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

09:54

Default images

Učesnici mitinga juče su pred zgradom pokrajinske vlade rekli da neće još dugo moći da kontrolišu gnev naroda.

"To je poruka da sledi nasilni pokušaj rušenja legalne i legitimne pokrajinske vlasti, a građani Vojvodine nisu nikad tolerisali niti će tolerisati nasilje", rekao je Pajtić za Dnevnik.

On smatra da su protagonisti mitinga, održanog u petak u Novom Sadu, isti oni koji su rušili vojvođansku autonomiju u takozvanoj jogurt revoluciji krajem osamdesetih godina prošlog veka s tim što su, kako je rekao, neki samo menjali stranke.

Pajtić smatra da je atmosfera linča podstaknuta, kao i da je istorijsko iskustvo koje je usledilo posle “jogurt revolucije” toliko stravično da ne veruje da je moguće da većina građana ove zemlje ikada ponovo nasedne na istu matricu.

Predsednik pokrajinske vlade je ukazao i na to da je ta vlada mesecima izložena medijskom i političkom pritisku da bi bila prekomponovana u skladu sa strukturom republičke vlade.

Pajtić je poručio da bi vanredni izbori, koje zahtevaju SNS, SPS, i DSS bili tema tek kada pokrajinska vlada ne bi imala većinsku podršku u vojvođanskom parlamentu.

"Pošto ona ima dvotrećinsku podršku, vanredni izbori za nas nisu tema", istakao je Pajtić, koji je i zamenik predsednika DS.

"U Vojvodini separatizma nije bilo niti će ga biti. Jedino na čemu insistiramo jeste poštovanje Ustava i zakona ove zemlje”, naglasio je Pajtić i dodao da je predložena deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine usmerena "isključivo na republičke institucije, jer pitanje finansiranja Vojvodine doživljavamo kao unutrašnje političko pitanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: