Državljanstvo potomcima Jevreja

Portugalski parlament je danas jednoglasno usvojio zakon koji nudi državljanstvo potomcima Jevreja koji su prognani iz te zemlje u 15. veku.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.04.2013.

20:55

Default images

Taj zakon treba da ispravi posledice naredbe iz 1497. koju je izdao portugalski kralj Manuel I, a kojom je naloženo svim Jevrejima da napuste zemlju, sem ukoliko ne pređu u hrišćanstvo.

Član vladajuće koalicije Žoze Ribeiro e Kastro ocenio je usvajanje tog zakona kao "istorijski dan" za Portugaliju, prenela je agencija Frans pres.

"Želimo ponovnu dobrodošlicu svima onima koji nikada nije ni trebalo da odu", rekao je on.

Naredba o proterivanju portugalskih Jevreja, posle koje je usledio masakr 2.000 Jevreja u Lisabonu 1506. godine, odavno se smatra crnom mrljom u istoriji te zemlje.

Bivši portugalski predsednik Mario Soareš je 1989. zatražio oproštaj od Jevreja za progon njihovih predaka iz Portugalije.

Jevreji koji su napustili Portugaliju u 15. i 16. veku rasuli su se po svetu, od severne Evrope do severne Afrike i od Turske do Brazila.

Susedna Španija, koja je imala sličnu istoriju, takođe pokušava da popravi ono što je učinila Jevrejima, prognavši ih u srednjem veku. Madrid je saopštio da takođe razmatra mogućnost davanja državljanstva potomcima svojih prognanih Jevreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: